Vučić: Albance niko ne tuče i ne maltretira, protestuju Kurtijeve snage zbog gubitka vlasti u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. septembar 2024. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u ponedeljak o protestima Albanaca u Bujanovcu i Preševu i ocenio da protestuju Kurtijeve snage jer nisu uspele da formiraju vlast u Bujanovcu.

„Danas su održani protesti Albanaca u Preševu, oni smatraju da im Srbija krši prava, da li je to prikladno imajući u vidu prava Srba na Kosovu“, glasilo je pitanje novinara na pres konferenciji u Njujorku.

-Ne smatraju oni da im mi kršimo prava. Mi smo spremni da se ponašamo odgovorno, da vidimo, da im pomognemo u izgradnji škola, svega drugog. Oni se sada žale jer nisu Kurtijeve snage uspele da formiraju samostalno vlast pre svega u Bujanovcu, to im je ključni problem. Ali dobro, to je uobičajeno, tako demokratije funkcionišu, mi sa tim nemamo nikakav problem. Niko ih nije ni tukao ni maltretirao, Srbija je demokratska zemlja i nastavićemo tako da se ponašamo – odgovorio je Vučić.

Protest Albanaca u Preševu, transparenti na državnim institucijama i zahtev da se vrati sud

Bujanovačke su več pisale da je u ponedeljak održan protest u Preševu zbog, kako kažu organizatori, diskriminacije koju država vrši nad Albancima na jugu Srbije. Organizator protesta zvanično je Nacionalni savet Albanaca (NSA) koji vode Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija.

Ove tri stranke izgubile su vlast u Bujanovcu posle junskih lokalnih izbora, iako je pre glasanja kosovski premijer Albin Kurti otvoreno podržao Kamberijevu PDD, a nakon izbora zagovarao novu svealbansku većinu.

Prvi protest održan je u Bujanovcu 12. avgusta, svega desetak dana posle uspostavljanja nove multietničke vlasti koju čine albanski Front za promene, srpske i romske liste.

Predsednik NSA: Zatvorite sve kafane i svi na protest

 

 




One thought on “Vučić: Albance niko ne tuče i ne maltretira, protestuju Kurtijeve snage zbog gubitka vlasti u Bujanovcu

  1. milan i čače

    Poštovani Gospodine Predsedniče!!! Posetite Bujanovac budi te gost naš ima kude da noćite, pomognite da stadion BSK renoviramo malo i Motel na ulaz dužni neće ostanemo žimi ti ima te glasam sa obe ruke, hoću da me želja mina da sednem na lepe tribine i pijam kafu u motel. Hvala volim te Vučko brate.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *