Izložba bujanovačkog nasleđa: Za spokoj, mir, toleranciju (foto&video)

Piše: I. Jovanović

 

Bujanovac, 24. septembar 2024. „Na dan evropske kulturne baštine naš je zadatak da sačuvamo Bujanovac i njegovo kulturno nasleđe. Ono što obeležava jedan narod jesu kultura i tradicija, a ista ta kultura je spojila mnoge narode kao što je nas u Bujanovcu. Našem gradu potrebni su spokoj, mir, tolerancija“, rekla je u ponedeljak na otvaranju izložbe „Porodično nasleđe Srba, Albanaca i Roma  – izvor tradicije Bujanovca“ predsednica Udruženja „Adet“, Anđela Dukadinović.

Uz prisustvo velikog broja građana i predstavnika lokalne vlasti, u maloj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu, svečanost je počela intoniranjem himne.

Bogat kulturno umetnički program nastaviose trojezičnim recitalima pesama na dijalektu, koje su izveli Snežana Milošević, Manuela Avdulji, Mile Kostić i Tuana Zairi.

Stojan Stevanović je svirao na fruli, Sara Urošević na violini, a izvorne pesme pevala je Dunja Stevanović.

-Naš zadatak je bio da aktiviramo sve sugrađane, sve nacionalnosti, oba pola, sa akcentom na mlade ljude. Nadamo se da će, kao i do sada, naše institucije imati sluha za ovakve značajne projekte. Znaćemo ko smo onda kada znamo svoju kulturu, nasleđe, tradiciju, pesmu i igru – rekla je Dukadinovićeva.

Nagrade pobednicima konkursa „Budi deo porodičnog nasleđa tradicije Bujanovca“ uručio je član udruženja „Adet“ Miloš Stoimenov.

-Priča o porodičnom nasleđu Bujanovca ne treba da se završi ovom izložbom, treba da se trudimo da negujemo porodicu i sve prave vrednosti koja ona donosi, uprkos tome što živimo u vremenu kada su temelji porodice jako poljuljani – rekao je Stoimenov.

Po broju lajkova na fejsbuku, Marija Arsić, Shqipe Misimi i Manuela Avduli osvojile su prva mesta, dok je drugo i treće mesto odabrala stručna komisija, koju su činili Milan Jovanović, Kenan Rašitović i Blerim iseni.

Shqipe, Marija i Manuela pobednice konkursa na temu tradicije Bujanovca

U kategoriji srpskog porodičnog nasleđa drugo mesto osvojio je Zoran Veličković, a treće Jovana Arsić. Za albansko porodično nasleđe drugoplasirana je Erza Ali shani, a trećeplasirana Valentina Maliqi. Kada je romsko porodično nasleđe u pitanju drugo mesto pripalo je Turkijani Demirović, a treće Albinu Demiroviću.

Specijalno priznanje za ručno izrađene makete porodičnog nasleđa uručeno je Ljubi Aleksiću, a zahvalnice su dodeljene i pojedincima koji su svojim angažovajem doprineli organizaciji i održavanju izložbe, kao i medijima koji su pratili čitav projekat, među kojima je i portal Bujanovačke.

Na samom kraju publika je uživala u tradicionalnim romskim pesmama u izvođenju benda Adet, a nakon toga i u spletu folklornih igara KUD „Glas doline“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *