Prosvetari najavili novi štrajk, vrtići neće primati decu

Bujanovac, 25. septembar 2024. Sindikati radnika u prosveti stupiće u štrajk i u sredu (2. oktobar). Tog dana neće biti nastave u školama, niti predškolske ustanove primati decu.

Svi članovi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, stupiće u jednodnevni štrajk, u sredu 2. oktobra 2024. godine, navodi se u odluci o stupanju u štrajk koja je dostavljena medijima. Tog dana, kako se ističe, u školama neće biti nastava, i u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece, prenosi N1.

U štrajk 16. septembra stupili su i bujanovački prosvetari pridružujući se tako  kolegama širom Srbije. Da li će tako biti i 2. oktobra biće poznato u narednim danima.

Školi „Sveti Sava“ danas totalna obustava rada

Istog dana, sa početkom u 12 časova, održaće se protestni skup ispred Skupštine Republike Srbije sa šetnjom do Vlade Republike Srbije.

Prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Povećanje, kako navode, treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Prosvetni radnici zatim zahtevaju da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom.

Reprezentativni sindikati prosvete traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *