Još uvek nema novog stajališta Jug, a staro se ukida (video)

Bujanovac, 27. septembar 2024. (foto arhiva) – Putnici koji sa juga autobusima dolaze u Beograd, par meseci neće moći da se iskrcavaju kod Autokomande. Tako su prekršena obećanja gradskih vlasti, piše Vreme.

Sve se zna – poslednji međugradski autobus sa stare beogradske stanice krenuće u sitne sate u nedelju (29. septembar) i to u 00:50 za Ljubljanu. Tako će ta stanica otići u istoriju.

U Beogradu se pravi autobuska stanica samo za južnjake

Prvi autobus sa nove stanice u Bloku 42 – koja će, kako je „Vreme“ pisalo, još nekoliko godina biti veliko gradilište – krenuće tačno tri sata kasnije za Novi Sad.

Jedino se još ne zna kada će tačno biti otvoreno stajalište Jug za (većinu) autobusa, one koji u Beograd stižu autoputem iz pravca Niša.

Kako „Vreme“ nezvanično saznaje, na otvaranje tog stajališta pričekaće se barem još dva meseca jer tamo radovi nisu ni blizu kraja, a fale i dozvole.

Prevoznicima će pak odmah biti zabranjeno da koriste stajalište gradskog prevoza na Autokomandi pa tako u narednim nedeljama prevoznike i putnike sa juga čeka mali pakao kojeg su se pribojavali.

Autobusi će, naime, obilaznicom ići na glavnu stanicu na Novom Beogradu, što bi moglo da bitno produži vreme putovanja.

Jasno je takođe da je tako prekršeno obećanje koje su nadležni dali. Bojan Bovan, vršilac dužnosti gradskog sekretara za saobraćaj, rekao je da će novo stajalište Jug biti otvoreno u isto vreme kad i glavna stanica u Bloku 42.

Da od toga nema ništa, potvrdio je za „Vreme“ i direktor marketinga BAS-a Željko Pavićević: „Predata je projektna dokumentacija i radovi na stajalištu su u toku. Neće biti otvoreno od 29. septembra, ali biće uskoro.“

Prevoznici su ranije najavljivali pobunu ukoliko obećanje ne bude ispunjeno. Tako je krajem avgusta Mihailo Ivanović, referent za bezbednost saobraćaja u „Jugoprevozu“ iz Velike Plane, za „Vreme“ rekao:

„Septembar je blizu, sačekajmo da vidimo hoće li obećanje biti ispunjeno. Ukoliko se to ne desi pucaćemo iz svih oružja koje nam zakon dozvoljava.“

Novo stajalište Jug biće zapravo veliki parking uz neku vrstu biletarnice, ali ne bi trebalo da se naplaćuje stanična usluga.

U pitanju je zapravo prostor koji je trebalo da bude parking nikada izgrađenog tržnog centra Delta Planet, koji se planira već dvanaest godina.

Taj parking se nalazi sa voždovačke strane autoputa, dakle u pravcu Beograd-Niš.

Novo stajalište na Autokomandi inače nema pasarelu kako bi se prešlo sa druge strane autoputa, ali je najavljena gradska linija koja će ljude odatle voziti do Slavije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *