Bujanovački vrtić neće primati decu u sredu, zaposleni štrajkuju

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 30. septembar 2024. Zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Bujanovcu pridružiće se jednodnevnom štrajku prosvetnih radnika i u sredu (2. oktobar) neće biti prijema dece u vrtić, potvrdila je našem portalu predsednica Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ za Pčinjski i Jablanički okrug Suzana Lazarević Stoilković. Da li će u bujanovačkim školama biti štrajka i u kojoj formi biće odlučeno u ponedeljak i utorak, rekli su našem portalu predstavnici sindikata.

-Svi zaposleni u vrtiću će štrajkovati u sredu, tako da roditelji ne treba da dovode decu, jer neće biti prijema – kratko je rekla Lazarević Stoilković.

Za razliku od prethodnog štrajka 16. septembra, kada su štrajkovali nastavnici i profesori, sada će im se pridružiti i vaspitači.

Totalna obustava rada u svim bujanovačkim školama

Podsetimo, prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Povećanje, kako navode, treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Prosvetni radnici zatim zahtevaju i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom.

Reprezentativni sindikati prosvete traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *