Stručnjaci: Čeka nas najhladnija zima poslednjih godina

Bujanovac, 2. oktobar 2024. (Foto Bujanovačke/arhiva)- Nakon dugog i toplog leta očekuje nas najhladnija zima u poslednjih 10 godina. Profesor Geografskog fakulteta Aleksandar Valjarević i meteorolog Ivan Ristić, u svom istraživanju dostavljenom NIN-u, došli su do zaključka, da će „na vreme od oktobra do kraja februara uticati sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona, što otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola.

To za sobom donosi pad temperature ispod nule i padavine, pa i sneg za Novu godinu, što u Srbiji dugo nije bio slučaj.

I prema Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) postoji evidentna orjentacija kraka Polarnog vrtloga prema Evropi u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha.

Kako se navodi u istraživanju, očekuje se svežiji početak oktobra uz smenu sunca i oblaka koji mogu doneti kišu, ali će temperature biti između 17 i 22 stepena Celzijusa. Prema kraju prve dekade doći će i do postepene stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska, a u ovom periodu nas očekuje takozvano miholjsko leto. Najviše temperature u tom periodu biće oko 25 stepeni.

Druga polovina oktobra i prva polovina novembra će biti znatno hladnije. Temperature će se kretati od pet do deset stepeni Celzijusa, dok će najviša dnevna ići od 10 do 15 stepeni Celzijusa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *