Opštinsko veće: Budžet smanjen za 550 miliona, nema subvencija za preduzetnike

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. oktobar 2024. Budžet opštine Bujanovac umanjen je rebalansom za čitavih 4,7 miliona evra (550 miliona dinara), odnosno sa 2,006 milijarde dinara na 1,445. Subvencija za preduzetnike više nema u budžetu, a za poljoprivrednike je ostao milion od 9 miliona prvobitno planiranih.

Rebalans je u četvrtak usvojilo Opštinsko veće, a Skupština će o budžetu raspravljati naredne nedelje.

Kako je rečeno Bujanovačkim u Opštini, budžet je najvećim delom umanjen za novac koji je planiran, a praktično nikada nije bio u opštinskoj kasi. Naime, rebalansom su izbrisani projekti za koje je novac trebalo da stigne iz drugih izvora, poput: Uređenja obale Bujanovačkog jezera – 31 milion, Renoviranje škole „Desanka Maksimović“ u Biljači – 251,5 miliona, Izgradnja sportske sale u školi Muharem Kadriu u Velikom Trnovcu – 93,5 miliona.

Da je finansijska situacija u opštini loša, o čemu predstavnici nove vlasti pričaju od kako su preuzeli dužnost, pokazuju i promene na pozicijama koje se finansiraju iz “sopstvenih sredstava”.   Subvencije za preduzetnike, planirane u iznosu od 15 miliona, praktično su izbačene su iz budžeta, jer je na toj poziciji ostavljeno 1.000 dinara. Na poziciji subvencija za poljoprivrednike umesto 9 miliona ostao je milion. Spotski klubovi će umesto 6 miliona dobiti 3, koliko i mediji za koje je prvobitno bilo planirano 5,5 miliona.

Da od budžeta, koji je krajem prošle godine predstavila sada već bivša vlast, neće biti ništa, predvideo je tadašnji opozicionar, a sada predsednik opštine Arber Pajaziti.

On je tada tokom rasprave u skupštini rekao da polovina onoga što je planirano neće biti ispunjena.

-Pokažite bar neki papir, neku odluku da ćete dobiti novac za ogromne investicije koje planirate. Imate samo garanciju za 500.000 evra iz Tirane, ali vas to ne sprečava da svašta stavite u budžet, iako od toga nema ništa – rekao je tada Pajaziti.

Opozicija: Budžetlije su napravile budžet za sebe a ne za građane

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *