RHMZ ponovo upozorava, na jugu se očekuju obilne padavine

Bujanovac, 5. oktobar 2024. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za područje jugoistočne Srbije za subotu (5. oktobar), kada se očekuje kiša sa količinom padavina većom od 30 l/m2 za 12 h.

Napominje se da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, a da će hitna upozorenja izdavati 1 do 2h unapred.

S obzirom na prognozu koja predviđa veliku količinu padavina, radi se o opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Može doći do izazivanja poplava i prouzrokovanje šteta u vezi sa poplavama (pojave bujičnih i urbanih poplava, problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, problemi u saobraćaju i transportu), problema u svim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, moguća je i pojava odrona i klizišta

Imajući u vidu sve napred navedeno, a u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, neophodno je preduzeti sledeće:

1.Ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica i postojanje mogućnosti stavljanja u pripravnost i angažovanje nadležnih komunalnih službi i subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

2.Upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova. O preduzetim aktivnostima redovno izveštavati Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, preko Operativnog centra putem telefona 1985, 427-089 ili na mejl czovr@mup.gov.rs




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *