Poruke ljubavi, drugarstva i tolerancije na otvaranju Dečije nedelje u Bujanovcu (VIDEO & FOTO)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 7. oktobar 2024. – Pod sloganom „Ja sam dete, imam plan: Tolerancija i ljubav za svaki dan!“ u ponedeljak je u biblioteci „14. novembar“ u Bujanovcu počelo obeležavanje Dečije nedelje. Učenici osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Muharem Kadriu“ razmenili su poruke na temu tolerancije, ljubavi i dečijih prava.

Dobrodošlicu deci poželela je direktorka biblioteke Jelena Simić, ističući želju da se češće okupljaju, druže i razmenjuju svoja iskustva.

-Došla sam na ideju da Dečiju nedelju obeležimo u našoj biblioteci, da se družimo i da promovišemo multietničko zajedništvo po kome je naša sredina i poznata, da čujemo kako u svojim malim glavicama zamišljate toleranciju i ljubav – rekla je Simićeva.

„Deca imaju pravo na obrazovanje…Deca imaju pravo da se igraju…Deca imaju pravo na krov nad glavom…Deca imaju pravo na jednakost“…poruke su koje su izgovarali učenici nižih razreda bujanovačkih osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Muharem Kadriu“.

Učenici su crtali i ispisivali poruke tolerancije i ljubavi na svom maternjem jeziku, a onda su ih razmenili sa svojim drugarima. Pored toga, dobili su priliku i da u narednih deset dana bespaltno postanu članovi biblioteke.

Dečija nedelja u Biblioteci za učenike svih bujanovačkih škola i najmlađe iz vrtića

Obeležavanje Dečije nedelje u bujanovačkoj biblioteci trajaće do petka (11. oktobar). U utorak dolaze učenici OŠ „Naim Frašeri“ i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Levosoja, dok će sreda biti dan za srednjoškolce, odnosno učenike SŠ „Sveti Sava“ i SŠ „Sezai Suroi“. Petak će biti posvećen deci iz vrtića, iz srpskih i albanskih grupa.

Podsetimo, Dečija nedelja se svakog oktobra realizuje u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji. Ova nacionalna manifestacija predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, kao i povezivanja svih važnih aktera u zaštiti dečjih prava

Na našim prostorima Dečija nedelja se obeležava od 1934. godine, i od tada se menja i razvija prilagođavajući svoje programske ciljeve stvarnim potrebama i problemima dece. Od 1987. godine je, na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *