Novica Tončev akter spora starog pola veka: Banovo Brdo, peti sprat i 24 kvadrata

Ministar Tončev dobio prvu rundu

Autor: Forbes (Foto: Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan; Foto: Screenshot / Google street view)

Bujanovac, Beograd, 8. oktobar 2024. – Priča u kojoj su glavni akteri ministar iz Surdulice Novica Tončev i Narodna banka Srbije seže u daleku 1972, a tiče se stana od 24 kvadrata na Banovom Brdu u Beogradu. Prvu sudsku „rundu“ dobio je ministar bez portfelja.

Samo što su otvoreni robna kuća Ateks u Požeškoj ulici i drugi pravi dragstor u Beogradu, a porodične kuće na Banovom brdu tek su ustupale mesto ponekom soliteru. Baš u to vreme, 1972. godine, završene su zgrade opasane Požeškom, Zrmanjskom, Kirovljevom i Dobrinovićevom ulicom. Kovnica novca želela je u njima 16 stanova. Konci ove kupovine vuku se i dalje, piše Forbes.

Pola veka kasnije, stan na petom spratu, u lameli S2, bio je povod da država Srbija, posredno, tuži jednog svog ministra.

Narodna banka Srbije spori se sa firmom Građevinar iz Niša. Nju je iz stečaja kupila Tončev gradnja. Jedini vlasnik firme iz Surdulice je Novica Tončev, ministar bez portfelja, zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Prvu rundu dobio je ministar. On je „pobedio“ u prvom stepenu, a predmet je sada pred Privrednim apelacionim sudom.

Firma Novice Tončeva kupila je građevinsko preduzeće iz Niša iz stečaja, u junu prošle godine. Odrednica „u stečaju“ skinuta je u avgustu. Krajem godine, polovinom decembra, stigla je tužba Narodne banke Srbije.

Zahteva da se utvrdi da je Republika Srbija vlasnik, a Narodna banka Srbije korisnik 24 kvadrata stana. Vrednost spora je četiri miliona dinara. Juna ove godine Privredni sud u Beogradu je tužbu odbio – kao neosnovanu.

Celu priču možete pročitati OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *