Lopardinčani briljirali na Miholjskim susretima sela (video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. oktobar 2024. Selo Lopardince kod Bujanovca osvojilo je treće mesto u takmičenju pripremanja tradicionalnih srpskih jela i treće mesto u sportskoj disciplini vuča konopca na manifestaciji „Miholjski susreti sela“, koja je održana u subotu, u Vrtogošu kod Vranja. Lopardinčani su kao jedini takmičari iz bujanovačke opštine, osvojili još mnogo medalja, zahvalnica i diploma.

-Osvojili smo treće mesto i pehar u vuči konopca, kao i treće mesto i pehar u pripremi jela, gde spadaju gulaš, pogača, trljanica, punjene paprike, samsa i kolači. Cela naša ekipa, koju je činilo preko 30 meštana sela, bila je treća na ovom velikom takmičenju – kaže za Bujanovačke Goran Kostić iz Lopardinca.

Pored pehara, medalja, zahvalnica i diploma koje su učesnici dobili od organizatora manifestacije, Lopardinčani su od sponzora svoje Mesne zajdnice dobili i pojedinačne nagrade.

-Ekipa koja je kuvala gulaš dobila je kao nagradu večeru u kafani, a večere su takođe dobili i Srba Nakić za najbolji med i Ružica Tasić za treće mesto u pripremi zeljanice i kačamaka. Vesna Stoilković i Veselinka Stojković dobile su od Mesne zajednice po 5.000 dinara za osvojeno treće mesto u pripremi samse, pogače i punjenih paprika – objašnjava Kostić za Bujanovačke.

Novčane nagrade dobili su i Zoran Stojanović Zajko (2.000 dinara) za osvojeno treće mesto za vino i rakiju i Evica Jerković (5.000 dinara) za osvojeno treće mesto u pripremi punjenih paprika. Anja i Jovana Manić osvojile su treće mesto u pripremi crvenaca i dobile kao nagradu od sela piće u kafiću.

-Jelena Đorđrvić bila je najbolja u pripremi kolača i trljanice i dobila je od Mesne zajednice dva dana u Sokobanji i ručak u kafani. Takođe, Verka Arsić, koja je osvojila treće mesto u pripremi pogače i trljanice, dobila je priliku da provede dva dana u Bujanovačkoj Banji – dodaje Kostić.

Lopardinčani su jedini imali muziku na svom štandu. Anđela Dukadinović iz Bujanovca pevala je tradicionalne sprke pesme, u pratnji majstora na fruli i gajdama.

-Anđela i Kole Car su dobili specijalnu nagradu za goste i ručak u kafani – kaže Kostić.

Sama organizacija manifestacije „Miholjski susreti sela“ bila je, po njegovim rečima, fenomenalna.

-Sve je bilo savršeno organizovano, sa preko 30 štandova i 30 šatora. Konkurencija je bila izuzetno jaka i mi smo prezadovoljni kako smo prošli. Prvo mesto osvojila je domaća ekipa iz sela Gornji Vrtogoš. Posebno nam je drago što nam je prišao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković da nam kaže kako prati naš rad i pohvalio je sve ono što kao selo organizujemo – kaže Kostić.

On dodaje da je želja MZ Lopardince da sledeće godine budu domaćini ove manifestacije.

Organizator manifestacije „Miholjski susreti sela“ je Kulturno-obrazovnog centra (KOC). Program je podrazumevao kulturno-umetnički i sportsko-rekreativni sadržaj.

„Značaj manifestacije ogleda se u očuvanju kulturnog nasleđa, običaja i tradicije koja se ovde predstavlja i kroz domaću radinost, stare zanate i pripremanje hrane po starim receptima. Ovo je jedinstvena prilika da sve generacije seoskog stanovništva promovišu svoj specifičan način života i tekovine čiji su oni najverniji čuvari“, naveli su ranije iz KOC-a.

Manifestaciju je u Srbiji pokrenulo Ministarstvo za brigu o selu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *