Interkulturalni dijalog bujanovačkih srednjoškolaca

Bujanovac, 26. oktobar 2024.- Tribina sa temom „Jačanje interkulturalnog dijaloga kroz umetnost i obrazovanje“ održana je u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu, sa učenicima dve srednje škole-Sezai Sutoi i Sveti Sava. Radi se o projektu Albanskog kulturnog društva „Perspektiva“, koji finansijski podržava Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Pored učenika i njihovih profesora, prisutni su bili predstavnici kulturnih institucija, direktor Doma kulture Adem Hasani, predstavnik Koordinacionog tela Bjtula Mustafi.

O ulozi i značaju interkulturalnog dijaloga u multietničkim sredinama poput Preševa, Bujanovca i Medveđe govorili su Sevdail Hiseni, šef NVO Perspektiva, zatim profesor Hisen Sakipi iz Srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu i profesor Stefan Janjić, iz Gimnazije „Sveti Sava“ itd.

Učenici dve srednje škole u ​​Bujanovcu pročitali su kratke delove iz izveštaja koji se odnosi na projekat „Jačanje interkulturalnog dijaloga kroz umetnost i obrazovanje“, za opštine Bujanovac i Preševo, koji ima za cilj promovisanje međukulturalnog dijaloga i razumevanja među mladima kroz umetnosti, promovisanje tolerancije, poštovanja i zajedničkih kulturnih vrednosti svih etničkih zajednica, Albanaca, Srba i Roma, koji vekovima žive na ovim multietničkim prostorima.

Narednih dana održaće se nekoliko aktivnosti u vezi sa interkulturalnim dijalogom, kroz tribine, seminare, izložbe, video filmove i anketu sa mladima o tome koliko je interkulturalni dijalog prisutan na ovim multietničkim prostorima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *