fbpx

ALJAZEERA: SHQIPTARËT NUK E DUAN VUÇIQIN, POR AS OPOZITËN

Shkruan: Aljazeera
Bujanoc, 05. tetor 2021 – Ne kemi nevojë për një opozitë të re, e cila, për dallim nga ajo aktuale, do të ketë kapacitet dhe dëshirë për të ndërtuar një alternativë adekuate politike dhe të ketë një dikontinuitet me të kaluarën, por edhe me të tashmen, thonë shqiptarët nga jugu i Serbisë.
Kanë kaluar saktësisht 21 vjet nga rënia e regjimit të Slobodan Millosheviçit, më 5 tetor 2000, ndërsa dy dekada më vonë, në prag të zgjedhjeve të shpallura për prillin e vitit të ardhshëm, Serbia sundohet nga ata që ishin në pushtet edhe atëherë: si kreu i shtetit Aleksandar Vuçiq, Ministër i Informacionit në Qeverinë e Serbisë deri në vitin 2000, dhe Ivica Daçiç, Kryetar aktual i Parlamentit dhe udhëheqës i Partisë Socialiste të Serbisë (SPS) të Millosheviqit, pas vdekjes së tij.
Sigurisht që do të ishte edhe më e pabesueshme që, për shkak të bojkotit të opozitës të zgjedhjeve në qershorin e 2020, opozita e vetme parlamentare ndaj qeverisë aktuale do të përfaqësohet nga vetëm gjashtë deputetë të pakicës: shqiptarë etnikë nga jugu i Serbisë të cilët me një pjesë të komunitetit boshnjak përbëjnë koalicionin Luginën e Bashkuar – PAD e Sanxhakut ”.
Shaip Kamberi, një shqiptar nga Bujanoci dhe kreu i grupit të vetëm opozitar, e ka profilizuar veten si një diskutues bindës dhe një kritik serioz të qeverisë në pak më shumë se një vit, por përshtypja është se e gjithë kjo nuk është e mjaftueshme për ndonjërin nga drejtuesit të spektrit opozitar serb për ta ftuar për kafe.
Kjo nuk duhet të jetë befasi nëse dihet se ky i diplomuar në drejtësi është po aq i ashpër në kritikën e opozitës, ndoshta edhe më i ashpër se se vet qeveria.
– Serbia ka nevojë për një opozitë të re, e cila, ndryshe nga ajo aktuale, do të ketë kapacitet dhe dëshirë për të ndërtuar një alternativë politike dhe një diskontinuitet me të kaluarën, por edhe me të tashmen. Mendoj se opozita mban një përgjegjësi të madhe për situatën aktuale në vend, dhe do t’ju kujtoj se shumë nga drejtuesit e saj kanë qenë në pushtet deri në vitin 2012 ”, thotë Kamberi.
Siç thotë ai, i qorton më shumti krerët e opozitës për mos distancimin me një fjalë apo gjest të vetëm nga mesazhet e urrejtjes ndaj shqiptarëve që vijnë jo vetëm nga përfaqësuesit e qeverisë, por edhe nga organizata të ndryshme të ekstremit të djathtë. Siç thotë ai, disa opozitarë organizojnë edhe grupe të cilat para Kuvendit i brohorasin Presidentit të Serbisë, “Vučiću Šiptare!”, që është një emërtim fyes për shqiptarët.
Gazetari Vukashin Obradovic vlerëson se shumë gjëra në jetën shumëpartiake të Serbisë janë të kufizuara nga marrëdhëniet e pazgjidhura me Kosovën.
Në kushtet e konfliktit të përhershëm serbo-shqiptar, ai është i sigurt se “asnjë parti politike kryesore nuk do të mendojë as për aleancë ose koalicion me partitë nga Presheva apo Bujanoci, me përjashtim të partive minoritare”.
Zgjedhjet presidenciale për Beogradin janë të vetmet zgjedhje të cilat dihet që me siguri se do të mbahen vitin e ardhshëm ndërsa zgjedhjet e jashtëzakonshme parlamentare janë shpallur vetëm si mundësi.
Nebojsha Zelenoviq, presidenti i partisë Së bashku për Serbinë, thotë se dyert e “Veprimit të Platformës së Hapur Qytetare”, themeluesi i së cilës është, janë të hapura për shqiptarët.
Ai shton se është njoftuar me Kamberin, dhe se “për fat të keq” ka pasur një bisedë të shkurtër me të.
– Ne do të përpiqemi të kemi një debat serioz me këdo që ka qëllime vërtet të mira dhe dëshirën që Serbia të ecë drejt rrugës së rimëkëmbjes reale, pavarësisht nga dallimet e ndërsjellta që kemi. Ne jemi të hapur për bashkëpunim me shqiptarët nëse kemi një marrëveshje politike për temat më të rëndësishme – thotë Zelenoviq.

TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published.