fbpx

BUJANOCI DHE INVESTIMET: SERBIA DERI NË VRANJË

Bujanoc, 11. Tetor 2021. – Përkundër paralajmërimeve dhe premtimeve të shumta, investitorët vendas dhe mbi të gjitha të huaj po anashkalojnë Bujanocin dhe Preshevën, dy komuna në jug të Serbisë në të cilat shqiptarët etnikë përbëjnë shumicën e popullsisë.

Ka mendime të ndryshme se përse është kështu, nga shteti që “kryen segregacion ekonomik” dhe që qëllimisht dëshiron të shkatërrojë më tej këtë zonë për të nxitur shqiptarët të shpërngulen,te pushteti vendor, i cili përbëhet ekskluzivisht nga partitë shqiptare. me deklaratat e tij të çekuilibruara.” duket se investitorët e perceptojnë këtë rajon si të paqëndrueshëm dhe të rrezikshëm për investime.

Natyrisht, në këtë kontekst nuk duhet harruar edhe afërsia e Kosovës, një krahinë të cilës Serbia nuk ia njeh pavarësinë dhe për të cilën dialogu në Bruksel ka gati një dekadë.

Mirëpo, pavarësisht se cila prej këtyre dhe shkollave të tjera të mendimit është e saktë, fakti është se qytetarët e këtyre komunave vetëm me zili mund të shikojnë përmes mediave se si hapen fabrikat në të gjithë Serbinë dhe ajo që i lëndon më shumë është se të huajt bëjnë. me subvencione të pasura shtetërore.vend pune.

“Sikur Serbia është vetëm deri në Vranjë, Bujanoci dhe Presheva janë harruar të gjitha”, thonë qytetarët në komentet e mediave lokale.

Kryetarja e Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (NSA) në Serbi, Ragma Mustafa, fajëson pushtetin qendror dhe presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, për këtë situatë dhe siç thekson ai “segregacionin ekonomik”.

Siç shpjegon ai, privatizimi u ndalua qëllimisht nga frika se një nga kompanitë e shumta shoqërore do të blihej aksidentalisht nga një shqiptar.

Ish-kryetarja e Bujanocit, Stojanca Arsiq, megjithatë nuk ka dilemë kur thotë se arsyet e mungesës së investimeve shkojnë përtej kontekstit vendor.

– Historitë e ndryshme për demarkacionin, ndryshimin e kufijve dhe shkëmbimin e territoreve (me Kosovën), përveç që sjellin trazira te popullata vendase, e bëjnë këtë zonë politikisht të paqëndrueshme, e cila në fillim refuzon investimet – thotë Arsiq.

Sipas dëshmisë së Fatmir Hasanit, deputet në Kuvendin e Serbisë në vitin 2017, shqiptarët atëherë votuan për zgjedhjen e qeverisë sepse Vuçiq në këmbim u premtoi hapjen e një fabrike në Bujanoc dhe punë për 100 punëtorë.

Deputeti aktual Shaip Kamberi, shefi i grupit parlamentar “Lugina e Bashkuar – SDA Sanxhak”, opozita e vetme në parlament, në një fjalim të tij parlamentar i ka bërë thirrje Vuçiqit që “të hapë të paktën një fabrikë në komunat tona”.

“Vuçiq hap fabrika vetëm në Vranjë, por jo në Bujanoc e Preshevë, as Sjenicë e Tutin. Sepse fabrikat në Serbi nuk i hapin kryetarët e komunave, por personalisht Vuçiqi”, tha Kamberi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *