fbpx

MUSTAFA: PËRFSHIRJA E LUGINËS SË PRESHEVËS NË MARËVESHJEN PËRFUNDIMTARE GARANTON PAQEN MES DY POPUJVE

 

Bujanoc, 4 shkurt 2022. Kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve në Serbi, Ragmi Mustafa, tha se nuk do të kishte paqe të qëndrueshme nëse çështja e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës nuk do të zgjidhej me marrëveshjen përfundimtare ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës për Kosovën.

“Përfshirja e Luginës së Preshevës në marrëveshjen përfundimtare është garanci për paqen mes dy popujve”, ka thënë Mustafa në një intervistë për Bota Sot të Prishtinës.

Ai iu referua referendumit të vitit 1992, kur shqiptarët në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë votuan për bashkim me Kosovën.

– Ju kujtoj se Kuvendi i Këshilltarëve Shqiptarë të Luginës së Preshevës, si organi më i lartë politik në Luginë, më 14 korrik 2018 ka lëshuar një deklaratë politike, duke kërkuar që të respektohet vullneti i shqiptarëve nga referendumi i 1 dhe 2 marsit. 1992 – tha Mustafa.

Sipas tij, në atë referendum shqiptarët shpallën autonomi politike dhe territoriale me të drejtë bashkimi me Kosovën.

– Ky referendum ishte një nga hapat më të rëndësishëm politik të shqiptarëve në Luginë. Ky është momenti kur popullata shqiptare e këtyre komunave shpreju vullnetin e tyre. Që Presheva, Bujanoci dhe Medvegja, si tërësi gjeografike, të kenë autonomi territoriale dhe politike me të drejtë bashkimi me Kosovën – thotë kryetari i KKSH-së.

Tani, siç tha ai, i takon “Qeverisë së Kosovës dhe Qeverisë së Serbisë që të gjejnë zgjidhje fleksibile dhe kreative në këtë drejtim”.

Mustafa ka thënë gjithashtu se Serbia nuk ka kapacitet për të sulmuar një vend si Kosova, për kufijtë e së cilës kujdeset NATO.
Leave a Reply

Your email address will not be published.