fbpx

LEXUESIT BUJANOVAC: QYTETARËT E BUJANOVACIT MOS PYESIN ASGJË PËR ASGJË

Nga: D. Stoshiq

Bujanoc, 07.02.2022 – Në vend të kolltuqeve, jepuni karrige prej druri. Do të ulen më pak, e do të ketë më shumë njerëz për të parë problemet reale, është një nga përgjigjet e qytetarëve të Bujanocit të cilët në anketën tonë iu përgjigjën pyetjeve për pushtetin lokal.

Në sondazhin e Bujanocit “Çka do të ndryshonit sikur të ishit në pushtet në Bujanoc, morën pjesë rreth 70 lexues, shumica prej tyre nga Bujanoci dhe rrethina, ndërsa në faqen tonë në Facebook ka komente të shumta nga qytetarët, mbi 100.

Nga katër përgjigjet e ofruara në pyetjen “Sa ndikojnë qytetarët e Bujanocit në vendimmarrjen e pushtetit lokal”, 65% e të anketuarve kanë thënë se “askush nuk i pyet qytetarët asgjë”, ndërsa 22% e të anketuarve kanë thënë “ nuk kanë asnjë ndikim”.

10 për qind e lexuesve tanë mendojnë se “kanë ndikim të dobët” në vendimmarrje dhe vetëm 3 për qind e pjesëmarrësve në anketë mendojnë se qytetarët ndikojnë në vendimmarrje.

Ne gjithashtu i pyetëm lexuesit tanë se çfarë vendimi do të merrnin të parët nëse do të ishin në pushtet dhe përgjigjet dominoheshin nga zgjidhjet e mundshme në fushën e ekologjisë, urbanistikës, punësimit të të rinjve, parandalimit të emigrimit dhe punësimit partiak, si dhe thirrjet për përgjegjësinë e pushtetarët aktualë.

“Po, me politikë mund të merret vetëm një njeri i ditur dhe i arsimuar. Situata në Bujanoc është pasqyrë e politikanëve të këqij, këshilltarëve dhe atyre që nuk kanë kapacitet as për punë të vogla që punojnë falë përkatësisë në një parti politike”, thuhet në njërën nga përgjigjet.

“Barazia për të gjithë serbët, romët dhe shqiptarët. Pa marrë parasysh se çfarë. Vendi i punës do t’u jepej të gjithëve që kanë mbaruar shkollën rregullisht, jo rikualifikim ose atyre që paguajnë për punën. Dhe do të mbaja sa më shumë të rinj në Bujanoc”, është komenti i lexuesit tonë.

Nëse qytetarët kanë kontakte me këshilltarin e tyre në Kuvendin e Bujanocit, 63 për qind e të anketuarve kanë thënë “jo”, 34 për qind nuk e dinë se kush është këshilltari i tyre, ndërsa 3 për qind e të anketuarve janë përgjigjur pozitivisht.

Pothuajse 55% e pjesëmarrësve nuk i informojnë autoritetet nga komunitetet lokale për problemet e tyre, dhe 34% e të anketuarve besojnë se rezultatet mungojnë edhe pas njoftimit.

Vetëm shtatë të anketuar (11%) janë përgjigjur pozitivisht në pyetjen e njoftimit.

29 për qind e të anketuarve mendojnë se mungesa e këshilltarëve serbë, përkatësisht bojkoti i Kuvendit, ndikon në cilësinë e jetës së qytetarëve, 40 për qind mendojnë se nuk ndikon fare, ndërsa 31 për qind janë të pavendosur për këtë çështje.

“Prandaj Bujanoci është si qytet pa energji, po fundosemi pa mundësi votimi dhe nuk mund të bërtasim për ndihmë”.

“Nuk ka kush t’i paraqesë problemet e komunitetit serb në Bujanoc” apo “E njëjta gjë i ka ndodhur dhe të mos bojkotojë”, janë vetëm disa nga përgjigjet lidhur me bojkotin e këshilltarëve serbë.

Në mesin e 100 komenteve në faqen tonë në Facebook, rrallëherë ka pasur pozitive dhe qëndrimi i shprehur i lexuesve varion nga “do të ndryshoja gjithçka” deri në “asgjë nuk mund të ndryshohet”.

Ka pasur edhe komente si “do të ndryshoja gjithçka, do të blija dy, tre makina, dy, tre shtëpi, një grua ndihmëse dhe të gjithë të më quajnë president në fillim”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *