fbpx

NË BUJANOC, SIGUROHEN AMBIENTE PËR FËMIJËT ME AFTËSI TË KUFIZUARA

Bujanovaçke, 24 mars 2022.

Shkruan: D. Stoshiq

Bujanoc, 24 mars 2022. Në ambientet e Qendrës sportive “Rinia” në Bujanoc do të hapet qendra ditore për fëmijë dhe të rinj me aftësi të kufizuara.

Iniciativa për hapjen e çerdhes ka ardhur nga Shoqata e prindërve të fëmijëve me aftësi të kufizuara në zhvillim të Bujanocit “Ëndrrat e mia”.

Nga ideja deri në realizim, sipas Irena Stojmenoviq, një nga themelueset e Asociacionit, rruga ishte e gjatë dhe e vështirë.

– Hapi i parë është bërë, ambientet janë siguruar, por kemi ende shumë punë për të bërë. Ajo që na motivon të gjithëve në Shoqatë është që të performojmë me qëllim që fëmijëve t’u ofrojmë një vend të sigurt për të luajtur dhe për të ushtruar, duke ofruar mbështetje për prindërit – thotë Irena.

Hapja e ambienteve për qëndrim ditor, thotë ajo, do të kontribuonte shumë në përmirësimin e pozitës së fëmijëve me aftësi të kufizuara.

Blerja e rekuizitave dhe pajisjeve të nevojshme për punën me fëmijët, rregullimi i hapësirës sipas nevojave dhe preferencave të tyre, janë vetëm disa nga hapat në realizimin e të cilave është e nevojshme ndihma e të gjithë komunitetit lokal.

– Gjithashtu planifikojmë të punësojmë ekspertë si logopedë, defektologë, fiziatër që do të bëjnë ushtrime me fëmijët. Është e hapur edhe mundësia e punësimit të asistentëve personalë që do të kujdesen për fëmijët, sepse synimi ynë është që këtë ambient ta bëjmë të aksesueshëm për fëmijët dhe prindërit gjatë gjithë ditës – shton Irena.

Një kontribut të shtuar në këtë drejtim, sipas Irenës, e ka dhënë Mlladen Mlladenoviq, një arkitekt i ardhshëm nga Bujanoci, i cili me idetë e tij konceptuale për zgjidhjen e këtij problemi dhe për ofrimin e ambientit ka bërë që fëmijët me pengesa në zhvillim ta kenë një kënd të ëndrrave të tyre.

– Deri tani na kanë kontaktuar shumë njerëz, ata që janë të interesuar të na ndihmojnë duke ofruar shërbimet e tyre. Megjithatë, është e nevojshme përfshirja e të gjithë neve, i gjithë komunitetit, për të përfunduar historinë tonë dhe për t’u ofruar fëmijëve vendin perfekt për të qëndruar – thotë Irena.

Shoqata e prindërve të fëmijëve me aftësi të kufizuara zhvillimore “Ëndrrat e mia” është themeluar së fundi me qëllim të luftimit të organizuar dhe të përgjegjshëm për të drejtat e tyre dhe jetën dinjitoze, për të cilën ka shkruar Bujanovaçke më herët.

Iniciativa për hapjen e qendrës ditore është përkrahur nga Komuna e Bujanocit dhe Ministria e punës, punësimit, çështjeve të veteranëve dhe çështjeve Sociale.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *