fbpx

NAGIP ARIFI: KOSOVA DHE SHQIPËRIA TË PAINTERTESUARA PËR NE NË SERBI

Bujanovaçke 9. gusht 2022.

Bujanoc, 9. gusht 2022. Shqiptarët në jug të Serbisë nuk mund të kënaqen me angazhimin e Kosovës dhe Shqipërisë në përmirësimin e pozitës së tyre, thotë kryetari i Komunës së Bujanocit, Nagip Arifi. Ai thekson se Kosova duhet të zbatojë reciprocitet në marrëdhëniet me Serbinë.

– Nuk jemi të kënaqur me përfshirjen e dy vendeve tona. Kosova ka ndërmarrë disa hapa për përmirësimin e pozitës së shqiptarëve në Luginë, duke miratuar një buxhet prej 2 milionë eurosh për komunat e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës, por deri më tani ky premtim ka mbetur vetëm në letër. Nga ana tjetër, Shqipëria është pothuajse e painteresuar – tha Arifi në një intervistë për Bota Sot të Prishtinës.

Ai shtoi se shqiptarët presin që Kosova të përdorë parimin e reciprocitetit në marrëdhëniet me Serbinë dhe beson se Shqipëria ka mundësi më të mëdha për të ndihmuar, veçanërisht duke pasur parasysh, siç tha, marrëdhëniet e mira mes kryeministrit Edi Rama dhe presidentit Aleksandër Vuçiq.

Sipas Arifit, shqiptarët nuk mund të jenë të kënaqur me qëndrimin e Qeverisë së Serbisë ndaj tyre, veçanërisht në planin ekonomik.

– Qeveria në Beograd nuk investon në projekte të mëdha që ndikojnë në zhvillimin ekonomik dhe rritjen e punësimit. Është pothuajse e painteresuar për zhvillimin e kësaj pjese, kështu që të gjitha investimet strategjike përfundojnë në Vranjë, qytet 15 kilometra larg Bujanocit. Investitorët potencial që do të ndikonin në mirëqenien e qytetarëve tanë ndalojnë në Vranjë – thotë kryetari i Komunës së Bujanocit.

Arifi nuk ka përjashtuar mundësinë e provokimeve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë.

– Pres që presioni ndaj presidentit Vuçiq për vendosjen e sanksioneve kundër Rusisë dhe zgjidhjen e problemit me Kosovën do të bëjë që Serbia të fillojë të provokojë situata të caktuara. Ajo do të provojë provokime përmes serbëve në veri të Kosovës dhe nëse nuk ia del me ta, provokimet mund të fillojnë edhe në Luginën e Preshevës – tha ai.

Duke folur për nismën Ballkani i Hapur, Arifi theksoi se Shqipëria duhet të injorojë çdo proces që dëmton Kosovën.

– Ballkani i hapur filloi në mënyrë shumë jotransparente dhe për këtë shkaktoi dyshime. Nëse do të qëndronit vetëm në nivelin ekonomik, do të ishite mirë. Mirëpo, Serbia nuk e njeh dhe mendoj se përveç aspektit ekonomik, Serbia dëshiron të përfitojë edhe politikisht në kurriz të Kosovës. Prandaj, Shqipëria duhet të injorojë çdo iniciativë që dëmton shtetin e Kosovës – thotë Arifi.

Ai vlerësoi se zgjidhja e problemit Serbi-Kosovë nuk është as afër, por shpreson që qytetarët do t’i ndjejnë përfitimet e dialogut Beograd-Prishtinë, duke apostrofuar lirinë e lëvizjes së njerëzve dhe mallrave, lehtësirat në arsim dhe zhvillimin ekonomik.
Leave a Reply

Your email address will not be published.