fbpx

Qytetarët kanë nevojë për mediat lokale

 

Bujanoc, 14. gusht 2022. Mediat lokale duhet të monitorojnë shprehitë e audiencës, por edhe të ndikojnë tek ata, si dhe t’u ofrojnë qytetarëve një pasqyrë të asaj që po ndodh rreth tyre, u tha panelin “Mediat lokale, ku jemi tani dhe çfarë të bëjmë më pas?” mbajtur të shtunën në Nish. Në mesin e panelistëve ishte edhe Nikolla Llaziq, redaktor i portalit Bujanovačke.
Punonjësit e medias thonë se njerëzit janë të interesuar pse nuk kanë rrymë, ujë apo asfalt, pse u derdhën ujërat e zeza dhe pse nuk ka drita.

Por, ata janë të interesuar edhe se kush do t’i përfaqësojë në Kuvend dhe çfarë po bëjnë pushtetarët lokal.

Të gjitha këto duhet t’i mbulojnë mediat lokale, duke fituar dhe ruajtur besimin e qytetarëve, të cilët shpesh herë i drejtohen gazetarëve, e më pas institucioneve kompetente.

– Ne kemi depërtuar në shprehitë e njerëzve në lokal të cilët nuk duan t’i shikojnë gazetat për të mësuar diçka. Bujanocasit nuk duan të merren me Beogradin në ujë, Mos ta ngulfasim Beogradin dhe të ngjashme, pa marrë parasysh orientimin e tyre politik, qofshin ata serbë apo shqiptarë – ka thënë redaktori i Bujanovaçkes Nikolla Laziq, transmeton Južne vesti.

Ai thotë se në portalin e tyre njerëzit mund të lexojnë tema që kanë të bëjnë me politikën lokale, por edhe qentë dhe macet e humbura, si dhe kërkimin e punës.

– Ne nuk merremi me tema të mëdha. Rusia dhe Ukraina mund të na interesojnë vetëm nëse ka të bëjë me Bujanocin. Ne përpiqemi t’u japim qytetarëve një dritare për atë që po ndodh me ta. Është e nevojshme t’u shpjegohet njerëzve se ajo që ata shohin mund të mos jetë kështu, dhe t’u jepet njohuri atyre që nuk mund të shohin. Nëse një tub u prish sot në orën 12:05, ne kemi lajme për të në orën 12:05, e monitorojmë dhe informojmë njerëzit se kur do të zgjidhet problemi – shpjegon ai.

Për sa i përket lexuesve, ai thotë se tekstet serioze analitike shpesh lexohen më pak se temat e përditshme lokale.

Tamara Milojeviq, kryeredaktore dhe përgjegjëse e Qendrës për Media dhe Reforma në Nish, beson se nganjëherë portalet lokale duhet të tërheqin lexuesit me tekste “të zakonshme” dhe banale, në mënyrë që të njëjtët lexues të mund të gjejnë tekste më serioze në të njëjtin portal.

Ai shton se zakonet e audiencës po ndryshojnë vazhdimisht dhe se gazetarët duhet të përshtaten me të, por edhe të përpiqen të ndikojnë tek ata.

– Ne kemi për detyrë edhe t’u prezantojmë tema të rëndësishme qytetarëve dhe t’i inkurajojmë ata të mendojnë për to. Disa nga ato tema janë shkrim-leximi mediatik dhe tema zgjedhore si blerja e votave – tha Milojević.

Panelistët folën edhe për mënyrën e mbajtjes së gazetarëve të rinj dhe me përvojë në mediat lokale, pra si t’i pengojmë ata të shkojnë në një qytet më të madh apo në ndonjë zonë tjetër.

– Më parë, gazetarët nuk kishin shumë zgjedhje se çfarë të bënin. Tani industria e IT po lulëzon. Në një moment, profesionistët ose duan të shkojnë në Beograd ose të kalojnë në sektorin e IT. Ne do të mbajmë rininë nëse do të mbajmë profesionistët. Duhet të fokusohemi te profesionistët dhe të rinjtë do të vijnë vetë – tha Milojeviq.

Ajo përfundoi se gazetarët e kuptojnë shpejt se nuk mund ta ndryshojnë botën, por mund të ndryshojnë mjedisin e tyre dhe se kjo është një nga karakteristikat kryesore të mediave lokale.

– Entuziazmi mund t’i mbajë gazetarët e rinj për disa muaj deri në një vit, thotë kryeredaktori dhe përgjegjës i “Glas Šumadija” Jovanka Maroviq, dhe më pas ata duhet të paguhen.

Ai tregon rëndësinë e bashkëpunimit ndërmjet mediave lokale me vlera të ngjashme nga rajone të ndryshme, por edhe rëndësinë e bashkëpunimit me qytetarët.

– Për ne është shumë i rëndësishëm bashkëpunimi me mediat e tjera lokale, jo vetëm në shkëmbimin e përmbajtjes. Është një ndjenjë sigurie, një ndjenjë që nuk jemi vetëm. Është e rëndësishme të përkrahet publiku, por edhe mediat afër vlerave – tha Maroviq.

Nëse ka zgjidhje për problemin e mungesës së parave për mediat lokale – ai thotë se mediumi të cilin e redakton, p.sh., nga haësira publicitare mund të paguajnë faturat ose qiranë e lokalit, por asgjë tjetër, siç janë pagat e punonjësve.

Milojeviq beson se është joreale të pritet që qytetarët të paguajnë për përmbajtjen, por ndonjëherë kjo nuk është e nevojshme.

-Kur njeriu mendon në radhë të parë për personalen dhe ekzistencën e familjes, nuk mendon për ato gjëra. Edhe pse, ndonjëherë njerëzit nuk duhet të japin asgjë materiale, mjafton të dalësh në rrugë, të nënshkruash një peticion ose të sherosh diçka. Pra, nuk mendoj se është një opsion. Mendoj se shoqëria jonë nuk është gati për një gjë të tillë. Nuk po them se nuk do të funksiononte dhe sigurisht që ka njerëz që do të donin të jepnin para – përfundoi ajo.

Llaziq theksoi se Bujanovaçke nuk don të merret me biznes, por me media dhe se besimi i njerëzve është më i rëndësishëm se sa lexueshmëria dhe numrat.

– Unë mendoj se ne jemi këtu për të bërë punën tonë dhe se dikush duhet të jetë aty për ta mbrojtur atë. Nëse të gjithë janë të kënaqur me atë që po bëjmë, kjo tregon se nuk po ecim mirë. Kur e dini se dikush lexon dhe vlerëson atë që bëni, se kjo do të thotë diçka për dikë, ne nuk shikojmë numrat dhe lexuesit. Nuk ka rëndësi sa njerëz bëjnë shaka, por sa njerëz besojnë – thotë ai.

Ai konkludoi se nuk ka gazetari të mirë apo të keqe, por vetëm gazetari të mirë dhe çfarë nuk është fare gazetari, kështu që kjo vlen edhe për mediat lokale.
Leave a Reply

Your email address will not be published.