fbpx

DREJTORI I IREX-it: MEDIAT LOKALE QENËSOR PËR INFORMIM TË KOMUNITETIT DHE INTERESIT PUBLIK

 

Bujanoc, 31 tetor 2022. Më shumë se 300 gazetarë, reklamues, përfaqësues të agjencive mediatike dhe industrisë dixhitale morën pjesë në konferencën Digitalx Media Days në Nish. Një nga pjesëmarrësit e konferencës ishte drejtori i IREX për Serbinë, Oliver McCoy, i cili beson se mediat lokale luajnë një rol kyç në informimin dhe mbështetjen e komunitetit lokal.

-Njerëzit e konsumojnë informacionin në çdo kohë, sepse janë të interesuar për atë që po ndodh si në mbarë botën ashtu edhe në mjedisin e tyre të afërt. Pa dyshim, burimet lokale të informacionit luajnë një rol jetik në këtë, sepse ato i shërbejnë interesit publik dhe ruajtjes së komuniteteve tona – thotë McCoy, përcjell Glas Šumadije.

Ai erdhi në krye të IREX-it në Serbi në momentin kur mediat nga pandemia e koronavirusit hynë drejtpërdrejt në krizën financiare globale.

IREX ka 25 vjet që mbështet mediat e pavarura në Serbi. Tani, pas projektit katërvjeçar SMS, po fillon një program i ri pesëvjeçar Media.Inovation i financuar nga Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).

– Mbështetja e medias në Serbi nuk është një territor i paeksploruar, unë jam i frymëzuar nga iniciativa Media Innovations dhe shpresoj se kontributi im do të ndihmojë zhvillimin e biznesit financiarisht të qëndrueshëm të burimeve profesionale dhe objektive të informacionit në Serbi. E rëndësishme është vizioni i përgjithshëm i programit Media.Inovation, i cili drejton qasjen e IREX-it ndaj punës dhe zbatimit të aktiviteteve. Vetë nisma parashikon një të ardhme ku mediat e pavarura dhe sektori i teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK) mbështesin njëra-tjetrën, punojnë ngushtë së bashku dhe janë financiarisht të qëndrueshme në ndërtimin e një ekosistemi më të mirë dhe më të fortë informacioni dhe komunikimi dhe suksesi i të cilit bazohet në ofrimin e informacioneve të sakta saktë, relevante dhe në kohë reale për qytetarët e Serbisë. Ajo që e bën programin Mediji.Innovacije të ndryshëm nga programet e mëparshme në fushën e mbështetjes për zhvillimin e medias është përkushtimi për të punuar me ato organizata që kanë treguar iniciativë në adoptimin e konceptit të biznesit të tregut, pra sipërmarrjes, teknologjive inovative dhe përkthimit në para të produkteve. Media.Innovacije përpiqet që në bazë të iniciativës së mëparshme (projekti i USAID për Forcimin e Sistemeve Mediatike), të zgjerojë më tej kapacitetet dhe gamën e klientëve me të cilët bashkëpunon, në mënyrë që të përfshijë edhe organizata të afërta me median (veçanërisht nga sektori i TIK-ut. ), të cilat mund të mbështesin mediat në përdorimin e tyre të potencialit të teknologjive të reja dhe strategjive të biznesit në hapësirën dixhitale – tha ai.

Ai shtoi se mediat lokale po luftojnë për mbijetesën e tyre në mënyra të ndryshme dhe se kapacitetet e mediave lokale janë të pamjaftueshme.

– Potenciali i reklamës nuk është realizuar në masën që duhet dhe raportimi cilësor nuk përdoret si mjet bazë për arritjen e vlerës së tregut – thotë McCoy.

I pyetur se ku e sheh vendin e mediave të pavarura lokale, McCoy përgjigjet:

-Të paturit e aksesit në informacion nga e gjithë bota na lejon të jemi, në një farë mënyre, qytetarë të botës kudo që jetojmë. Falë zhvillimit progresiv të teknologjisë dixhitale, ne mund të ndjekim raporte minutë pas minutë për ngjarjet në Ukrainë nga këndvështrime të ndryshme, të cilat ndiqen në TV nga një pjesë e madhe e publikut botëror, ose transmetime të drejtpërdrejta të debateve publike, seancave parlamentare dhe mbledhjet e komisioneve të ndryshme kudo që janë në botë. Si një tifoz i zjarrtë i tenisit dhe tifoz i Novak Djokovic, jam i kënaqur që mund të ndjek ndeshjet e tij në kohë reale në platforma të ndryshme të internetit, si dhe komentet për të në Twitter. Unë jam mirënjohës për mundësinë për të vëzhguar zhvillimet dhe ngjarjet globale nga një këndvështrim më i gjerë. Megjithatë, jam gjithashtu i vetëdijshëm se i përkas një komuniteti të vogël lokal në Oregonin jugor, ku jam rritur dhe ku nëna ime jeton ende në një fermë. Verën e kaluar, zjarret shpërthyen pranë fermës së nënës sime. Natyrisht, isha i shqetësuar për sigurinë e saj dhe doja të dija më shumë për zhvillimin e ngjarjes fatkeqe. Po kështu, kudo që jetoni, dëshironi të dini se si është lagjja juaj, çfarë po ndodh në hapësirën publike përreth jush, ku janë shërbimet më të mira, cilat rrugë janë të mbyllura dhe si mund të regjistroheni për takimin e zhvillimit rural të komunitetit tuaj. Këtu dalin në sipërfaqe mediat lokale – thotë ai.

Ai theksoi se sheh shumë hapësirë për zhvillimin e mediave lokale si dhe rolin e tyre kyç në informimin dhe mbështetjen e komunitetit lokal.

Siç thotë ai, njerëzit e konsumojnë informacionin në çdo kohë, sepse janë të interesuar për atë që po ndodh si në mbarë botën ashtu edhe në mjedisin e tyre të afërt.

– Pa dyshim, burimet lokale të informacionit luajnë një rol jetik në këtë, sepse ato i shërbejnë interesit publik dhe ruajtjes së komuniteteve tona – theksoi ai.
Leave a Reply

Your email address will not be published.