fbpx

ORGANIZATAT E THEMELUARA PAK PARA DHE GJATË KOHËS SË KONKURSIT NGA KËSHILLI KOMBËTAR SHQIPTAR FITUAN 88.000 EURO

Shkruan: N. Stevanoviq

Bujanoc, 4 janar 2023. Në listën e përfituesve të parave nga qeveria e Kosovës për të ndihmuar shqiptarët në jug të Serbisë, ka organizata joqeveritare, njëra prej të cilave nuk ekzistonte në kohën kur Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve (KSHK) shpalli konkursin, dhe tjetra u themelua dy ditë më parë. Organizatat janë nga Presheva dhe janë të lidhura me kryesinë e Partisë për Veprim Demokratik (PvD), zyrtari i së cilës Ragmi Mustafa kryeson këshillin. KKSH u shpërndau këtyre organizatave 88 mijë euro.
Një nga mbajtësit e rekordeve për një shumë individuale (45,000 euro) është organizata Colosseum Production, e themeluar më 30 tetor të vitit të kaluar – dy ditë para shpalljes së konkursit, ndërsa Qendra e Inovacionit Lugina 2022, e cila mori 43,135 euro, nuk ekzistonte. deri katër ditë para përfundimit të konkursit.
Kështu tregojnë të dhënat e Agjencisë së Regjistrave Ekonomik (ARE).
Shpërndarja e 1.2 milionë eurove nga Kosova shkaktoi reagime të ashpra dhe akuza për keqpërdorime dhe korrupsion në kurriz të PVD-së së Shaip Kamberit, të cilat janë renditur ditët e fundit, si nga partitë politike ashtu edhe nga sektori joqeveritar.
Të dyja organizatat e përmendura, si dhe shumë të tjera, duket se janë të lidhura drejtpërdrejtë me udhëheqjen e PVD-së.
Përfaqësues i Colosseum Production është Gani Veseli, sipas regjistrit APR, i cili pretendohet nga Alternativa për Ndryshim të jetë anëtar i kryesisë së PVD-së.
Veseli nuk e fsheh lidhjen me PVD-në, përkundrazi në rrjetet sociale poston foto edhe me Kamberin edhe me Mustafën.
Përfaqësuesja e Qendrës së Inovacionit Lugina 2022, e themeluar më 14 nëntor – katër ditë para afatit të skadimit për aplikim, është Donika Behluli, por në Alternativa thonë se pas kësaj organizate qënsron Fatos Hiseni, i cili ka punuar në kabinetin e ish-presidentes së Preshevës, Ardita Sinani, funksionare e PVD – së.

Nga Alternativa kanë renditur edhe disa bashkëpunëtorë të tjerë të afërt të Kamberit dhe Sinaniit nga Presheva dhe Bujanoci, për të cilët pretendojnë se në konkurs kanë marrë mbi 270 mijë euro.
Reaguan edhe partnerët e koalicionit të PVD-së në Bujanoc – Partia Demokratike e Nagip Arifit dhe Lëvizja për Progres Demokratik të Shqiprim Musliut, të cilët kërkuan që kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, të rishqyrtojë vendimin e KKSH-së, sepse ekziston një dyshimi i justifikuar për korrupsion dhe abuzim gjatë shpërndarjes së parave.
Të njëjtën kërkesë kanë bërë edhe organizata të shumta të shoqërisë civile, duke pritur që qeveria e Kosovës t’i shqyrtojë seriozisht ankesat e tyre për këtë proces.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *