fbpx

DELEGACIONI I SHQIPTARËVE SËRISH NË SHBA, QËLLIMI I VIZITËS TË DREJTA TË NJËJTA SI SERBËT NË KOSOVË

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 27. shkurt 2023. Përfaqësuesit politikë të shqiptarëve në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë kanë udhëtuar drejt Uashingtonit për t’i raportuar Senatit Amerikan për “situatën në Luginën e Preshevës”, siç i quajnë zonat e tri komunave në jug të Serbisë. Delegacioni përbëhet nga deputeti i Bujanocit dhe kryetar i Partisë për Veprim Demokratik Shaip Kamberi, kolegët e tij partiakë Ardita Sinani dhe Ragmi Mustafa, Flora Ferati nga Medvegja, kryetari i Komunës së Bujanocit Nagip Arifi dhe Ragmi Mustafa, kryetar i Partisë Demokratike Shqiptare nga Presheva.
Para nisjes për në Uashington, Camberi tha se barazia dhe të drejtat kolektive do të jenë temë diskutimi si dhe kërkesa dërguar Brukselit dhe kryeqyteteve të tjera evropiane.
“Faza e re në të cilën po hyn çështja e minoriteteve në Ballkan është një mundësi e mirë për të kërkuar trajtim simetrik të të gjitha komuniteteve. Europa dhe Bashkimi Evropian duhet të mbeten orientimi i vetëm i Ballkanit Perëndimor”, tha Kamberi.
Kjo është vizita e tretë në Amerikë e financuar nga Qeveria e Kosovës, për të cilën Bujanovaçke tashmë ka shkruar.
Kamberi tha para udhëtimit se shqiptarët kanë nevojë më shumë se kurrë më parë, për koordinim të brendshëm dhe bashkëpunim të ngushtë me Prishtinën dhe Tiranën.
“Koordinimi i politikës sonë me miqtë tanë ndërkombëtarë dhe ndërgjegjësimi për çështjen e shqiptarëve në Luginë. Prandaj do të jemi në Uashington dhe nuk do të jetë fundi i angazhimit tonë”, thotë ai.
Sipas tij, Serbia nuk do të mund të bëhet anëtare e Bashkimit evropian pa filluar të përmirësojë seriozisht pozitën e pakicave dhe të sigurojë të drejta të barabarta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *