fbpx

UJI NGA RUJANI ZGJIDHË PROBLEMIN PËR DISA FSHATRA, PRITET REAGIMI I ARIFIT

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 27. shkurt 2023. Uji nga burimi që kanë gjetur banorët e fshatit Lilancë afër Bujanocit në malin e Rujanit është kimikisht plotësisht i rregullt, kanë treguar analizat. Kryetari i Bashkësisë Lokale të Lilancës, Sllavolub Ristiq, thotë se tani pret që Komuna të fillojë sa më shpejt projektin e ndërtimit të rrjetit të ujësjellësit, në marrëveshje me kryetarin e komunës, Nagip Arifi. “Nëse nuk sjellim ujë në Ljiljanac para verës, na pret ferri”, thotë Ristiq. Kryeshefja e Drejtoratit komunal për Investime dhe zhvillim, Fazila Azemoviq, ka thënë për portalin tonë se drejtoria do të fillojë me punën me projektin sapo të marrë urdhër nga eprorët e saj mirëpo kjo ende nuk ka ndodhur.
Në pyetjen e Bujanovaçkes nëse uji është bakteriologjikisht i pastër, Ristiq thotë se në mostër janë gjetur gjurmë të baktereve, por, siç ka theksuar ai, kjo është normale dhe nuk paraqet ndonjë pengesë, sepse më e rëndësishmja është rregullshmëria kimike.

– Supozohet se defekti bakteriologjik është shkaktuar nga sjellja zhavorit nga lumi Morava gjatë ekzekutimit të shpimit. Në çdo rast, nuk është problem, kjo mund të zgjidhet me trajtim adekuat. Theksoj se uji ka shumë të ngjarë bakteriologjikisht të jetë i pastër, por pusi nuk është dezinfektuar gjatë marrjes së mostrave, kështu që edhe kjo mund të jetë arsyeja për këtë rezultat – thotë Ristiq.

Pusi është gjetur në nëntor të vitit të kaluar në malin e Rujanit dhe sipas vlerësimeve me ujë mund të furnizohen disa fshatra që prej vitesh nuk kanë ujë të mjaftueshëm. Kërkimi i ujit dhe një pusi u financua nga Komuna, me sugjerim të Ristiqit.

Ai thekson se është e nevojshme që sa më parë të nisë realizimi i projektit të ndërtimit.

– Siç tha presidenti Arifi, fillimisht është duke u zhvilluar projekti, e më pas do të ndahen mjete nga buxheti. Ju bëj thirrje që sa më parë të filloni me të gjitha ato procedura, që të mos prisni verën si vitin e kaluar, kur furnizimi me ujë në fshatra ishte katastrofik. Situata do të jetë edhe më e keqe këtë vit. Tani pritet reagimi i kryetarit – thotë Ristiq.

Pritet që uji nga burimi të bartet përmes Bogdanocit në Lilanacë, pastaj të futet në sistemin ekzistues drejt Zhbevcit dhe Zhuzhelicës, me një degëzim drejt Kosharnës.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *