STACIONI I VETERINËS: PO IU NDIHMOJMË BUJQËVE RRETH REGJISTRIMIT, KUR KËTË NUK PO E BËJNË SHËRBIMET KOMUNALE

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 05 prill 2023. Regjistrimi dhe rinovimi i regjistrimit të ekonomive bujqësore në territorin e komunës së Bujanocit dhe Preshevës, pa të cilin fermerët nuk mund të aplikojnë për subvencione dhe që nga ky vit bëhet ekskluzivisht në mënyrë elektronike, përmes e-Agrar, dalëngadalë po përfundon. .Fermerët e vjetër me njohuri të pamjaftueshme të TI-së, të cilët ka shumë në Bujanoc dhe Preshevë, nuk mund të menaxhojnë vetë, kështu që morën ndihmë nga Stacioni Veterinar i Bujanocit. “Deri më tani, janë regjistruar 85 për qind e fermave, ndërsa 15 për qind e mbetur nuk janë në kadastër për shkak të ndonjë problemi”, thotë për Bujanovaçke, Miodrag Millkoviq, drejtor i Stacionit Veterinar në Bujanoc, për Bujanoc.
– Bashkëqytetarët tanë kanë nevojë për ndihmë për të rinovuar regjistrimin elektronik të fermës, kurse ferma e regjistruar është kusht për subvencione – thekson Milkoviq.
Risitë në regjistrimin e fermës parashikon që fermerët të hapin një adresë e-mail, të ngarkojnë aplikacionin telefonik të gjeneratës së re përmes të cilit hyjnë në eAgrar dhe më pas të vazhdojnë regjistrimin me një kod identifikimi me të cilin shkojnë në zyrën postare ose në shërbimin profesional për bujqësi.
– Shteti ka dashur të fusë eAgrar në sistemin e subvencioneve si prioritet, gjë që është mirë, sepse në këtë mënyrë do të shmangen në masë të madhe parregullsitë, ndaj ne e mbështesim dhe duam të ndihmojmë, megjithëse nuk është detyrimi ynë. Ne pranuam për hir të klientëve tanë, sepse shërbimet bujqësore të administratave komunale në Bujanoc dhe Preshevë nuk deshën të përfshihen në këtë proces – thotë Milkoviq.
Deri më tani, tërësisht falas, siç thotë ai, kanë regjistruar mbi 85 për qind të fermerëve në territorin e Bujanocit dhe Preshevës, gjegjësisht 890 ferma nga gjithsej 1219 që marrin subvencione në blegtori, po ashtu ka edhe subvencione që fermerët marrin për hektar, sepse nuk kanë bagëti.
– 15 për qind e fermave të mbetura nuk janë të regjistruara për shkak të problemeve në kadastër. Ata shfrytëzues kanë marrë kodin QR dhe pinin e tyre, por nuk mund ta rinovojnë regjistrimin e fermës në mënyrë elektronike sepse ka ndonjë problem në kadastër, qoftë qiradhënia e tokës apo problem me trashëgiminë – thotë Milkoviq.
Një problem tjetër i madh, sipas tij, janë adresat e kopjuara të emailit që hapin përdoruesit kur marrin kodin QR, kështu që ato adresa dublikatë duhet të zëvendësohen me tjetër, gjë që kërkon edhe një kohë të caktuar.
– Në përgjithësi, arrijmë të çojmë gjithçka në fund, afati ka qenë 1 prilli, por është zgjatur në kohë të pacaktuar, ndërsa nga dje ka filluar Thirrja Publike për aplikime elektronike për premitë e qumështit për tremujorin e katërt, megjithëse nuk kemi asnjë problem me këtë. tani për tani, sepse të gjithë ata që kanë dorëzuar qumësht në qumështore do të aplikojnë përmes tyre- shton Milkoviq.
Në radhë është Thirrja publike për Burimet gjenetike, e planifikuar për 15 Prill, për lopët e amëzuara, derrat, delet dhe dhitë.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *