fbpx

ÇADEZH: BASHKËPUNIM I SHKËLQYER MES ODAVE EKONOMIKE TË SERBISË DHE KOSOVËS

Bujanoc, Prishtinë, 27 prill 2023. – Bashkëpunimi ndërmjet kompanive serbe dhe kosovare është i shkëlqyeshëm, por ai thekson se situata aktuale politike në Kosovë ka shumë ndikim në marrëdhëniet ndërmjet ekonomisë së Kosovës dhe Serbisë, tha për KosovaOnline Marko Çadež, kryetar i Odës Ekonomike të Serbisë (OES).

Ai bëri të ditur se në maj do të takohet në Berlin me kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, ku do të diskutojë me partnerët ndërkombëtarë se si ekonomitë mund të arrijnë marrëveshje, të tejkalojnë barrierat dhe të përmirësojnë bashkëpunimin.

Sigurisht, situata politike ndikon gjithmonë në marrëdhëniet midis ekonomive, veçanërisht kur ne zyrtarisht duam t’i lëvizim disa barriera që ekzistojnë ende, dhe kjo është mjaft e ngadaltë.” Në vetë tregtinë, në bizneset dhe investimet e reja, bashkëpunimi ndërmjet Kosovës dhe kompanive të këtushme është i jashtëzakonshëm”, tha Çadezh.

Ai tha se gjithnjë e më shumë kompani nga Kosova po i tregtojnë produktet e tyre në Serbi, por edhe në gjithë rajonin.

Kryetari i OES-së e vlerësoi pozitivisht se tregu i Kosovës po përparon dhe shprehu shpresën se një trend i tillë do të vazhdojë.

Sa i përket bashkëpunimit mes dy dhomave të tregtisë, Çadezh thotë se marrëdhënia e tyre është në nivel të lartë, duke theksuar se po punojnë për të “mbështetur politikisht pjesën ekonomike”.

Bashkëpunimi ynë me Odën Ekonomike të Kosovës është i shkëlqyer dhe në maj me kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës do të kemi një vizitë të përbashkët në Berlin, ku do të diskutojmë me partnerët ndërkombëtarë se si mund të bëjmë më shumë dhe të ndihmojmë, si përfaqësues të sektorit ekonomik, në arritjen e një marrëveshjeje, e cila shpresoj se do të vijë edhe në nivelin politik, që pjesa ekonomike të jetë diçka që mund të mbështetet edhe politikisht”, tha Çadezh.

Çadezh gjithashtu iu referua nismave rajonale si Ballkani i Hapur, të cilat kontribuojnë në bashkëpunimin ekonomik dhe një qarkullim më të shpejtë të mallrave, njerëzve dhe kapitalit, dhe theksoi se ekonomia dhe biznesi i Kosovës janë të hapur për t’iu bashkuar kësaj nisme, por politika, për fat të keq, nuk është.

“Më duket se, ndërsa gjërat zhvillohen dhe disi normalizohet ajo pjesë politike, thjesht do të mbizotërojë logjika, që është se është vërtet më mirë që kompanitë të paguajnë më pak, të jenë më të lira për të operuar, të jenë në gjendje të dorëzojnë mallrat më shpejt. Këto janë gjëra për të cilat kompanitë tona janë të interesuara, dhe politika është politikë”, përfundoi Çadezh.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *