fbpx

DITA E INFERMIERISË NË SHTËPINË E SHËNDETIT: MIRËNJOHJE PËR MOTRAT MEDICINALE DHE NXËNËSET

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 11 maj 2023. Mikpritës i ceremonisë me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Infermierisë, e cila shënohet më 12 maj, këtë vit ishte Shtëpia e shëndetit Bujanocit. Një numër i madh i infermierëve dhe anëtarëve të Shoqatës së punëtorëve shëndetësorë të rrethit të Pçinjës janë mbledhur sot për ndarjen e çmimeve dhe çertifikatat e falënderimeve për më të mirët në mesin e tyre.
– Këtë vit kemi nderin ta shënojmë për herë të parë Ditën Ndërkombëtare të Infermierisë, e cila tradicionalisht festohet çdo vit më 12 maj. Infermierëve më të mirë dhe anëtarëve aktivë të Shoqatës do t’ua prezantojmë 10 shenja të argjendta, dhe përveç kësaj do t’ju dhurojmë edhe certifikata mirënjohjeje – thotë Milena Nikoliq, kryeinfermiere e trajtimit në shtëpi dhe anëtare e Bordit të Drejtorëve të Shoqatës së punonjësve shëndetësorë për zonën e Bujanocit.
Shoqata e punëtorëve shëndetësorë të rrethit të Pçinit ka 880 anëtarë ndërsa sot festoi 20 vjetorin e themelimit dhe njëkohësisht, siç thotë, shënoi ditëlindjen e 57-të të Ditës Ndërkombëtare të Infermierisë.
Në emër të saj dhe të institucionit të pranishmit i përshëndeti Marija Dimitrijeviq, kryeinfermiere në Shtëpinë e shëndetit Bujanoc.
Anastasija Janjiq, nxënëse e mjekësisë në shkollën e mesme “Sveti Sava” në Bujanoc, lexoi historinë dhe betimin e themelueses së infermierisë, Florence Nightingale, në datën e lindjes së së cilës festohet Dita Ndërkombëtare e Infermierisë dhe e cila ende paraqet model për infermierët dhe teknikë dhe përcakton karakterin e tyre moral.
Dushica Stojanoviq, kryetare e Shoqatës së Infermierëve të rrethit të Pçinit, theksoi mungesën e përditshme të stafit mjekësor, duke theksuar se lufta për të drejtat e infermierëve dhe teknikëve, për një mjedis të sigurt dhe paga të mira është e pafund.
– Shtyllat kryesore të këtij profesioni janë komunikimi efektiv me pacientët, përkushtimi në punë dhe humanizmi. Të jesh infermier është privilegj, por edhe përgjegjësi e madhe dhe përvoja na tregon se më të mirët në profesionin tonë janë vetëm ata që e kanë zgjedhur këtë punë për shkak të humanizmit dhe dashurisë për njerëzit – tha Stojanoviq.
Komisioni prej tre anëtarësh, i përbërë nga Dragica Cvetkoviq, Suzana Ristiq dhe Sasha Nikoliq, e kishte të vështirë për të zgjedhur 10 më të mirët nga 21 kandidatët, por, siç thonë ata, ishin unanim në marrjen e vendimit.
-Infermierja duhet të jetë me përvojë, e edukuar, e komunikueshme, të jetë skuadër dhe të mos jetë egoiste për t’u dhënë njohuri kolegëve të rinj, të etur për dije dhe duhet të udhëhiqet dhe të jetë një erë në shpinë. Deri më sot kemi shpërndarë 101 shenja dhe 29 letra falënderimi – tha Dragica Cvetkoviq, kryetarja e komisionit.
Shenjën e argjendtë të Shoqatës e morën Aleksandra Nikoliq, Angjela Peshiq, Bojana Gjorgjeviq, Vesna Mançev, Suzana Petkoviq, Vesna Ristiq, Zlatka Mitiq, Ivana Angjelkoviq, Milena Miniq dhe Tanja Ilijev Dimitrov.
Mirënjohje morën infermieret Fatima Jakupi dhe Bilanja Stojmenoviq, si dhe tekniku mjekësor Mirosllav Popoviq. Një falënderim të veçantë ka marrë edhe Qendra Shëndetësore e Vranjës.
Mirënjohje morën edhe nxënësit më të mirë të shkollave të mesme të mjekësisë, përkatësisht Gjetina Arifi nga Presheva, Vlora Imeri dhe Anastasija Janjiq nga Bujanoci dhe Andrija Mirkov dhe Lana Zdravkoviq nga Vranja.
Zllatka Mitiq nga Bujanoci, njëra nga fituesit e shenjës së argjendtë, është kryeinfermiere e shërbimit shëndetësor për fëmijët shkollorë dhe parashkollorë. Marrëdhënien e saj të punës e ka krijuar në vitin 1982, ka marrë pjesë aktive në realizimin e vaksinimeve dhe ka aftësuar një numër të madh praktikantësh. Ajo është anëtare e komisionit për luftimin e keqtrajtimit dhe neglizhencës ndaj fëmijëve, ka marrë pjesë aktive në akreditimin dhe riakreditimin e Shtëpisë së Shëndetit të Bujanocit, dhe sipas kryetarit të komisionit, ajo karakterizohet me përkushtimin e saj të gjatë vetëmohues. në punë me një qasje pozitive ndaj kolegëve, eprorëve dhe pacientëve.
-Si anëtar i Bordit Ekzekutiv dhe Shoqatës së Punëtorëve Shëndetësor të rrethit të Pçinjës, dua t’i falënderoj të gjithë që sot më bënë të ndihem i veçantë dhe krenar për veten dhe profesionin tim. Do të vazhdoj të përpiqem të jem një përkrahëse e sinqertë e pacientëve dhe kolegëve – tha Zllatka Mitiq.
Aleksandra Nikoliq, e cila prej 35 vitesh punon në shërbimin e mjekimit shtëpiak në Qendrën Shëndetësore të Vranjës, ishte kryeinfermiere për 25 vjet. Sipas kryetarit të komisionit, ajo është e përkushtuar, jashtëzakonisht profesioniste, një nga infermieret më të afta dhe më të përgjegjshme, e cila me vetëmohim ua përcjell njohuritë e saj kolegëve më të rinj.
– Kjo është vërtet një mirënjohje dhe nder i madh, jam krenar për punën time dhe më vjen mirë që kolegët e mi e çmuan përkushtimin dhe sakrificën time në punë, unë jam anëtare e Shoqatës që nga fillimi. Një nder të veçantë më bënë koleget e mia nga shërbimi, të cilat më janë jashtëzakonisht të dashura dhe me të cilat shoqërohem edhe privatisht, të cilat sot erdhën për të më përkrahur dhe për të më dhuruar lule – thotë ajo për Bujanovaçke.
Në fund të pranishmëve iu drejtua drejtoresha e Shtëpisë së shëndetit Bujanocit, Dr.Daliborka Pavlloviq.
– Çmimet shkuan në duart e duhura sot. I dua shumë infermierët, janë bashkëpunëtorët e mi të sinqertë dhe mendoj se janë shpirti i sistemit shëndetësor. E di se sa domethënie kanë fjalët e tyre të ngrohta dhe dashamirësia, sepse atëherë çdo pilulë, çdo ampulë dhe infuzion është shumë më efektive kur e japin – tha Pavloviq.
Drejtoresha falënderoi edhe ata që ndihmuan në realizimin e manifestimit, përkatësisht Komunën e Bujanocit, Stacionin Veterinar Bujanoc, Industrinë e Duhanit Bujanoc, Bi Voda, Heba, Kryqin e Kuq dhe organizatat sindikale.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *