PROFESORI ZULFO: NUK KA NDODHUR MË PARË QË TË KËRKOHET PËLQIMI I PRINDËRVE PËR NOTAT, DUHEN NDRYSHIME RRËNJËSORE OSE RRËNIM I ARSIMIT

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 7. qershor 2023. Profesori në pension i fizikës Zulfiqar Zulfo Sejdini nga Bujanoci ka reaguar ndaj ngjarjeve të fundit në sistemin shkollor dhe ka thënë se është e papranueshme që prindi të japë pëlqimin për notimin e fëmijës. “Nëse një fëmijë nuk ka mundur të fitojë një notë 2 për 9 muaj, si mund ta zotërojë të gjithë materialin në dy javë”, thotë profesori dhe shton se nëse ligji nuk ndryshohet rrënjësisht, nuk do të ketë asnjë dobi nga sistemi i tanishëm i arsimit.
-A ka prind që do të thotë “i jepni fëmijës tim notë të dobët” – nuk ka! – thotë Sejdini për portalin tonë dhe shton se shkollat shtetërore janë bërë më keq se ato private dhe se disave iu është mundësuar të marrin diplomën në dy ditë për disa mijëra euro.
Prindërit sot, siç thotë një ish-mësues në shkollat e Bujanocit, nuk heqin dorë nga fëmijët e tyre dhe duhet ta shohin veten në pasqyrë dhe të pyesin veten nëse fëmija i tyre meriton të marrë notë më të mirë. Janë të rrallë, sipas profesorit, që do ta pranojnë se fëmija i tij nuk e meritonte dhe duhet të përsërisë klasën.
– Atëherë pse i dërgojnë fëmijët në shkollë? Nëse po pyesin për notat e fëmijëve, le t’i mësojnë dhe t’u japin diploma, le të jenë profesorët e tyre dhe le t’i mësojnë – thotë Sejdini.
Duke iu referuar propozimit të ministrit të Arsimit që nxënësit të përmirësojnë notat në periudhën 6-20 qershor, Sejdini thotë:
– Nëse një fëmijë nuk mund të fitonte një dysh për 9 muaj, si mund ta zotërojë të gjithë materialin në dy javë.
Në kohën e tij, shton ai, i la nxënësit të përmirësojnë notat në gusht, por askush nuk humbi një vit për shkak të tij dhe fizikës.
– Kam përcjellur 27 breza dhe askush nuk e ka përsëritur klasën për shkakun tim, edhe pse kam kërkuar dije dhe kam qenë profesor i rreptë. Tani situata është e tillë që kush regjistrohet në shkollë do ta përfundojë. E kuptoj që nuk ka fëmijë, por a do të thotë kjo që të gjithë duhet të mbarojnë shkollën me çdo kusht dhe t’i bëjnë doktorë, profesorë, aviatorë – shton Sejdini.
Profesori ka komentuar edhe se si sillen fëmijët sot në shkollë, pasi në kohën e tij nuk ishte kështu.
– Ishte e papranueshme që një nxënës të ngrihej dhe të dilte nga klasa pa pyetur, të karikonte telefonin dhe të luante lojëra në klasë. Fëmijët sot janë “azdisur”, çdo gjë iu lejua dhe u mundësua, tani e shihni çfarë ka ndodhur në Ribnikar, është e tmerrshme – thotë Sejdini.
– Nëse ligji nuk ndryshohet rrënjësisht, shkollat tona nuk do të vlejnë për asgjë – përfundon profesor Sejdini.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *