fbpx

ISMAIL KADARE NË VEND TË DESANKA MAKSIMOVIQ, VENDOSI KËSHILLI I SHKOLLËS NË BILAÇ

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 15. shtator 2023. Bordi shkollor i Shkollës fillore “Desanka Maksimoviq” në Bilaç është deklaruar sot për ndryshimin e emrit të shkollës, mëson Bujanovaçke. Në vend të emrit të poetes serbe, sugjerohet që shkolla të mbajë emrin e shkrimtarit dhe poetit shqiptar Ismail Kadare.
Lajmin se bordi i shkollës ka votuar për ndryshimin e emrit të shkollës e ka konfirmuar kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH), Nevzad Lutfiu.
Siç ka shkruar në disa raste Bujanovaçke, ka qenë Lutfiu që ka iniciuar ndryshimin e emrit të shkollës.
Ai paraprakisht ka thënë se “është fyerje e madhe” për shqiptarët që shkolla në Bilaç mban emrin e poetes serbe Desanka Maksimoviq sepse sipas tij është fshati i dytë më i madh i banuar me shqiptarë në komunën e Bujanocit.
Vendimin e sotëm të bordit të shkollës, Lutfiu e quajti “lajm të mirë”.
“Emri i shkrimtarit të madh Ismail Kadare ishte propozim i miratuar nga bordi i shkollës. Ky propozim do të dërgohet për miratim në Kuvendin e Komunës së Bujanocit dhe në fund shkolla do të kërkojë miratimin e emrit nga Ministria e Arsimit. Ismail Kadare është ndër shkrimtarët më të mirë të letërsisë bashkëkohore botërore, fitues i disa çmimeve letrare ndërkombëtare dhe dhjetëra herë i nominuar për çmimin Nobel”, thotë Lutfiu.
Ministria e Arsimit do të marrë vendimin përfundimtar nëse shkolla në Bilaç do të ndryshojë emrin, sipas propozimit të bordit të shkollës.
KUSH ËSHTË ISMAIL KADARE: Ismail Kadare është një shkrimtar i shquar shqiptar i njohur për romanet, eseistikat dhe poezitë e tij. I lindur më 28 janar 1936 në Gjirokastër, Shqipëri, ai studioi filologji dhe histori në Universitetin e Tiranës dhe më pas në Universitetin Shtetëror të Moskës, ku studioi për letërsi dhe gazetari. Ai ka fituar çmime të shumta prestigjioze letrare, duke përfshirë Çmimin Ndërkombëtar Man Booker në vitin 2005 dhe është nominuar disa herë për Çmimin Nobel në Letërsi. Aktualisht jeton dhe krijon në Paris. Ai njihet më së shumti për stilin e tij specifik letrar, i cili ndërthur elemente historike me interpretime alegorike dhe metaforike. Njihet gjithashtu për faktin se letërsia e tij shpeshherë ishte objekt censurimi gjatë regjimit komunist në Shqipëri, megjithëse arriti të shkruante vepra që lanë një përshtypje të thellë në botën letrare. Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më të respektuar shqiptarë dhe një shkrimtar i njohur ndërkombëtarisht, veprat e të cilit janë përkthyer në shumë gjuhë dhe kanë marrë vëmendjen e lexuesve në mbarë botën.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *