PVD KËRKON UNIFIKIM TË SHQIPTARËVE PËR ZGJEDHJE, KAMBERI SËRISH KANDIDAT PËR DEPUTET

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 5. nëntor 2023. Partia për Veprim Demokratik (PVD), partia më e vjetër dhe një nga partitë më të mëdha shqiptare në jug të Serbisë, do të marrë pjesë në zgjedhjet parlamentare të 17 dhjetorit dhe se për deputet do të kandidojë sërish kreun e kësaj partie, Shaip Kamberi. .
PVD bëri thirrje për bashkimin e të gjitha partive shqiptare për zgjedhjet e ardhshme “si përgjigje ndaj represionit të shtetit serb, i cili po intensifikohet me përdorimin e të gjithë mekanizmave shtetërorë”, u njoftua të shtunën pas mbledhjes së kryesisë së partisë në Preshevë.
Se a do të ndodhë bashkimi do të varet nëse PVD-ë në negociatat e ardhshme me partitë e tjera do të pretendojë sërish për Kamberin si bartës të listës zgjedhore, siç ishte në zgjedhjet e vitit 2020 dhe të vitit të kaluar. Alternativa për Ndryshim tashmë ka deklaruar se nuk do ta pranojë një gjë të tillë, siç ka shkruar tashmë Bujanovaçke.
“Lidershipi i PVD-së diskutoi për rëndësinë e përfaqësimit të shqiptarëve të Luginës në parlament dhe rëndësinë e koordinimit me partnerët e tyre politikë në Luginën e Preshevës”, thuhet në këtë parti.
Përndryshe, partnerët e saj janë Partia Demokratike (PD) e Nagip Arifit dhe Lëvizja për Progres Demokratik, me të cilën partia e Kamberit është në pushtet në Bujanoc, si dhe Partia Demokratike e Shqiptarëve (PDSH) e Ragmi Mustafës, partner koalicioni në Preshevë.
Megjithatë, për të arritur unitetin për zgjedhjet e ardhshme, do të jetë e nevojshme një marrëveshje me Alternativën, një kundërshtari madh politik.
Shqiptarët në vitin 2020performuan me një listë të përbashkët – “Lugina e bashkuar”, pas ndërhyrjes së Tiranës zyrtare. Kjo listë mori 26437 vota dhe fitoi me lehtësi tre mandate parlamentare.
Por, dy vjet më vonë, ata hynë në zgjedhjet parlamentare në dy lista për shkak të konfliktit të Alternativës dhe PVD-së për titullarin e listës, për të cilin Bujanovaçke shkroi disa herë, gjë që rezultoi me debakël. Të dyja listat morën gjithsej 13300 vota. Alternativa mbeti shumë poshtë cenzusit, ndërsa lista e udhëhequr nga Kamberi fitoi një mandat deputeti vetëm pas katër përsëritjeve të votimit në një vend zgjedhor në Tërnoc.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *