BLERËSI I IDB-së: POLITIKANËT SI DODIKU KEQPËRDORIN SERBIZMIN PËR PASURIM PERSONAL

Bujanoc, 6. nëntor 2023. (Foto: Ngrohtoret e Beogradit) – Rade Basta, i cili bleu Industrinë e Duhanit Bujanoc (IDB) në vitin 2017, i dërgoi një mesazh publik Milorad Dodikut në lidhje me “deklaratat nxitëse” të Presidentit të Republikës Srpska, duke e akuzuar atë për “retorikën e tij agresive dhe të prapambetur”.
Basta u ble nga DIB në vitin 2017 dhe deri vonë ishte ministër i Ekonomisë si anëtar i Serbisë së Bashkuar, pas së cilës themeloi Lëvizjen “Rruga Evropiane”.
– Është e patolerueshme ndërhyrja e Millorad Dodikut në çështjet që kanë të bëjnë me vendet e tjera, ndërkaq përmendja e Serbisë dhe serbëve në kontekstin e prishjes së stabilitetit rajonal e konsideroj një varfëri politike që nuk ka vend në sistemin e Bashkimit Evropian, në të cilin Serbia po aspiron pa mëdyshje, si edhe pjesa tjetër e rajonit. Millorad Dodik është një politikan që nuk e lë Serbinë të qetë duke konsideruar se mund të bëjë deklarata të tilla provokuese pa pasoja. Serbia është një vend i pavarur dhe e bën politikën e saj të jashtme në mënyrë sovrane dhe për këtë arsye i bëj thirrje Dodikut të jetë i vetëdijshëm për përgjegjësinë e çdo fjale që ai thotë. Ajo Serbi e madhe, për të cilin po flet Dodik, nuk mund të imagjinohet pa konflikte luftarake dhe viktima të shumta të pafajshme, prandaj ka ardhur koha që të ndalemi me retorikën nxitëse. Duke e ditur se politikanët si Dodik dhe të ngjashëm me të, abuzojnë me konceptin e serbizmit për t’u pasuruar, i bëj thirrje popullit të vijë në vete, t’i dërgojë këta nxitës në pension politik dhe të përqafojnë të ardhmen evropiane – përfundon Basta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *