MINISTRJA E ARSIMIT MBI NDRYSHIMIN E EMËRTIMIT TË SHKOLLËS NË BILAÇ: GABIM I MADHË HEQJA E EMRIT TË DESANKA MAKSIMOVIQ

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 13. nëntor 2023. Pas shkrimit të Bujanovaçkes se propozimi për largimin e Desanka Maksimoviqit nga emri i shkollës fillore në Bilaç ka arritur në Kuvendin e Komunës së Bujanocit dhe se kjo çështje do të diskutohet në parlamenti lokal të mërkurën (15 nëntor), ka reaguar ministrja e Arsimit Sllavica Gjukiq Dejanoviq. Ajo tha sot se propozimi ishte një gabim i madh.
– Mendoj se iniciativa e shkollës që të mos quhet më ‘Desanka Maksimoviq’ është më se e gabuar për shkak të vlerës që ka në mesazhet e saj. Mesazhet e saj, edhe ta ketë shkruar vetëm ‘Përralla e përgjakur’, janë mesazhe paqeje dhe një të ardhmeje më të mirë. Mendoj se është gabim i madh të kërkosh që cilado shkollë të mbaj emrin e saj – tha Gjukiq Dejanoviq për Tanjug.
Sipas saj, në momentin në të cilin ndodhet vendi ynë dhe duke pasur parasysh situatën aktuale në botë – “mesazhet paqeje dhe shqetësimi për të rinjtë janë mesazhe që thjesht presim të vijnë nga të gjithë individët dhe institucionet me qëllime të mira”.
Siç theksoi ajo, ideja e heqjes së emrit të Desanka Maksimoviqit nga lista e emrave të shkollave në çdo mjedis është ideja e mohimit të rëndësisë së saj në shkrimin e “Përrallës së Përgjakshme”.
Propozimi për heqjen e poetes serbe nga emri i shkollës fillore “Desanka Maksimoviq” në Bilaç dhe zëvendësimin me shkrimtarin shqiptar Ismail Kadare, fillimisht u miratua nga Këshilli i shkollës dhe tani është në pritje të miratimit nga Kuvendi i Komunës së Bujanocit.
Largimi i Desanka Maksimoviqit nga emri i shkollës në Bilaç është iniciuar nga kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH), Nevzad Lutfiu. Sipas tij, siç ka deklaruar më herët, është “fyerje e madhe” për shqiptarët që shkolla në Bilaç mban emrin e një poeteje serbe sepse, siç tha ai, është fshati i dytë më i madh i banuar me shqiptarë në komunën e Bujanocit.
Vendimi i Këshillittë Shkollës dhe pëlqimi i pritur i Kuvendit nuk mjaftojnë për ndryshimin e emrit, por i përcillen Ministrisë së Arsimit, e cila merr vendimin përfundimtar. Nga deklarata e sotme e ministres Gjukiq Dejanoviq, mund të merret me mend se cili do të jetë vendimi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *