PËRSËRITJE E ZGJEDHJEVE: DESANT NË DY VENDVOTIME, TË GJITHË SHPRESOJNË EDHE PËR NJË MANDAT TJETËR

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 10. qershor 2024. – Fushata parazgjedhore në prag të përsëritjes së votimit në dy vendvotime në Bujanoc dhe Muhoc (13 qershor) është në zhvillim të plotë dhe disa lista kanë kërkuar nga votuesit që të votojnë për to, sepse, siç thonë të gjithë me radhë, votat nga këto vendvotime mund t’i sjellin ato të paktën edhe një mandat më shumë. Në këto dy vende janë regjistruar gjithsej 1783 qytetarë me të drejtë vote.
Lista fituese e opozitës, Fronti për Ndryshim, me 3371 vota (19.1 për qind) dhe 8 vende këshilltari, llogarit se mund ta fitoj edhe mandatin e nëntë. Kështu, siç thonë ata, do të vulosnin fitoren dhe me këtë nuk do të lejohej dikush që të sfidonte vullnetin e qytetarëve për ndryshim. Këto janë rezultatet preliminare të 56 nga gjithsej 59 vendvotime.
Fjala vjen, në vendvotimin 11 në fshatin Muhoc, ku votojnë vetëm shqiptarët, në zgjedhjet lokale të 2 qershorit nuk ka pasur fare votim, të paktën sipas procesverbalit, dhe qendra e votimit është mbyllur në orën 2: 25 pasdite. Në këtë fshat të drejtë vote kanë 905 votues, por dalja pritet të jetë deri në 50 për qind, që do të thotë se janë në dispozicion maksimumi 450 vota.
Shqiprim Musliu, kreu i Lëvizjes për Progres Demokratik (LPD), parti që sipas rezultateve preliminare ka 3083 vota (17.5 për qind) dhe gjithashtu 8 vende këshilltari, sigurisht që pret një pjesë të mirë. Në mënyrën e tij tashmë të njohur, Musliu thotë se përsëritja e zgjedhjeve është një përpjekje e SNS për të siguruar një vend tjetër në Kuvend për entitetin serb dhe ai do të donte ta parandalonte këtë.
– Kjo nuk është një luftë mes partive shqiptare, por për të penguar zvogëlimin e numrit të këshilltarëve shqiptarë – paralajmëron Musliu, por prapë porositë: Pra votoni numrin 4 për të ruajtur shumicën shqiptare në kuvend – thotë ai, sikur vetëm partia e tij është shqiptare.
Këtij njoftimi iu është përgjigjur kreu i progresistëve të Bujanocit, Nenad Mitroviq, i cili në rrjetet sociale e ka dërguar një mesazh për votuesit serbë: Ja kush fiton dhe kush i humb mandatet e këshillitarit në zgjedhjet e përsëritura, votoni SNS-në. Përparimtarët, në fakt presin vota nga vendvotimi 46 në Shtëpinë e Kulturës në Bujanoc, ku më 2 qershor u mposhtën nga Grupi i qytetarëve Dr. Dejan Stojanoviq Meçe, i cili mori 169 vota dhe nsërsa ata 62 më pak. Në këtë qendër votimi kanë të drejtë vote 878 qytetarë dhe më 2 qershor kanë votuar 432, gati 50 për qind.
Sipas rezultateve paraprake, koalicioni SNS ka 2899 vota (16,5 për qind), që mjaftojnë për 7 mandate në kuvend. GQ i Dr. Stojanoviqit ka 1626 (9,2 për qind) dhe 4 mandate këshilltari, sipas rezultateve të 56 nga 59 vendvotime. Ata mund të arrijnë një këshilltar më shumë, ndaj ftojnë votuesit të dalin sërish të enjten dhe të konfirmojnë vullnetin e tyre.
Lista e Ndryshimi tani – për fshatin tonë për qytetin tonë e ka një mundësi të tillë, sipas udhëheqësit të tyre Sasha Arsiq. Atyre u duhen, siç thonë ata, 187 vota, ndërsa në vendvotimin 46 më 2 qershor morën vetëm 9 vota. Fjala vjen, lista e Arsiqit aktualisht ka 597 vota (3,4 për qind) dhe një vend të sigurt këshilltari.
Një këshilltar më shumë e dëshiron edhe Partia Demokratike në pushtet e Nagip Arifit, e cila përjetoi një debakli më 2 qershor, me 2379 vota (13.5 për qind), madje 2600 më pak se katër vjet më parë.
Procesi zgjedhor në komunën e Bujanocit nuk do të përfundojë me përsëritjen e votimit në dy vendvotime.
Votimi do të përsëritet në qendrën e votimit numër 47, gjithashtu në Shtëpinë e Kulturës (salla e vogël), por komisioni zgjedhor do të përcaktojë datën pas përfundimit të afatit të ankimimit për vendimin për anulimin e votimit nga data 2 qershor, e cila siç mësojmë, nuk do të jetë. Në këtë vendvotim me 1001 votues të regjistruar, fitoi GQ Dr. Stojanoviq duke marrë 256 vota nga 550 (55 për qind).
Gjithashtu do të rivotohet edhe në Zhbevcë, në vendvotimin e tyre 33. Një javë më parë aty kanë votuar 252 votues nga gjithsej 502, ndërsa SNS ka marrë më së shumti vota – 127, në të cilin zgjedhjet u anuluan nga kundërshtimi i tyre.
Bujanovaçke më shumë se një herë kanë shkruar për arsyet e përsëritjes së votimit në të gjitha këto qendra zgjedhore.
Fronti për Ndryshim kërkoi anulimin e votimit në Konçul, por komisioni zgjedhor refuzoi, kështu që i vetmi opsion i mbetur ishte ankesa në Gjykatën e Lartë në Vranjë.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *