324 FILLORISTË KANË MBARUAR KLASËN E TETË, NDËRSA NË DY SHKOLLAT E MESME NË BUJANOC JANË 308 VENDE

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 24. qershor 2024. Në komunën e Bujanocit këtë vit klasën e tetë e kanë përfunduar 324 nxënës, prej tyre 153 në shkollat ku mësimi zhvillohet në gjuhën serbe dhe 171 në gjuhën shqipe. Në Shkollën e Mesme Profesionale “Sveti Sava” në Bujanoc ka vende për 112 nxënës të vitit të parë, ndërsa në shkollën e mesme “Sezai Suroi” ai numër është 84 më shumë, pra 196.
Në katër shkolla fillore, në të cilat gjatë vitit shkollor 2023/24 mësimi është zhvilluar në gjuhën serbe, shkolla fillore “Branko Radiçeviq” në Bujanoc, shkolla fillore “Vuk Karaxhiq” në Levosoj, shkolla fillore “Dragomir Trajkoviq” në Zhbevc dhe shkolla fillore “Bora Stankoviq” në Klenik , klasën e tetë e e kanë mbaruar 153 nxënës.
Në shkollën e mesme “Sveti Sava” në klasën e parë të vitit shkollor 2024/25 mund të regjistrohen 112 nxënës, gjegjësisht 4 paralele me nga 28 nxënës. Ndër profilet arsimore, nxënësit mund të zgjedhin midis teknikut të kontabilitetit financiar, infermier-edukator, shef-kamerier dhe teknik të robotikës industriale.
Në gjashtë shkolla fillore, ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe, shkolla fillore “Naim Frashëri” në Bujanoc, shkolla fillore “Muharem Kadriu” në Tërnoc, shkolla fillore “Desanka Maksimoviq” në Bilaç, shkolla fillore “Sami Frashëri” në Lluçan. , Shkolla fillore “Ali Bektashi” në Nesalac dhe shkolla fillore “Migjeni” në Muhoc, klasën e tetë në vitin shkollor 2023/24 e kanë përfunduar 171 nxënës.
Shkolla e mesme “Sezai Suroi” në vitin e ardhshëm shkollor do të regjistrojë 196 nxënës, pra nga 28 nxënës në 7 paralele. Profilet arsimore katërvjeçare që përfaqësohen janë mjekësia, gjimnazi i përgjithshëm, inxhinieria ekonomike, mekanike dhe elektrike, ndërsa tregtia është trevjeçare.
Pas rezultateve të publikuara të provimit përfundimtar, secili nxënës llogarit numrin e pikëve me të cilat aplikon për t’u pranuar në njërën nga shkollat.
Hapi tjetër është hartimi i një liste preferencash (“lista e dëshirave”), ku secili nxënës hyn në shkollën dhe profilin për të cilin ka shfaqur më shumë interes. Listat e angazhimeve mund të dorëzohen edhe në mënyrë elektronike. Si dëshirë të parë, nxënësit shënojnë profilin që u intereson më shumë. Radhitja e shkollave sipas përparësisë është e rëndësishme, sepse nxënësi do të caktohet në shkollën e parë për të cilën ka pikë të mjaftueshme. Disa nga rekomandimet janë që të shënohen të paktën dhjetë shkolla në listë, nga njëzet prej tyre të ofruara.
Pas prezantimit të listës përzgjedhëse, pritet radhitja i nxënësve, përkatësisht renditja e kandidatëve për regjistrim në shkollat e mesme.
Pas publikimit të listës dhe zbulimit se kush në cilën shkollë është regjistruar, hapi tjetër është regjistrimi në shkollën e mesme.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *