MITROVIQ: DO TË BISEDOJMË ME TË GJITHË, BUJANOCIT I DUHET QEVERISJE MULTIETNIKE

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 24. qershor 2024. Komuna e Bujanocit duhet të udhëhiqet nga një qeverisje multietnike për katër vitet e ardhshme ndërsa ne jemi të gatshëm ta diskutojmë këtë me përfaqësuesit e të 7 listave që fituan mandatet e këshilltarëve në zgjedhje, tha të hënën për Buujanovaçke kreu i progresistëve të Bujanocit, Nenad Mitroviq.
Lista “Bujanoci nesër-Aleksandar Vuçiq” do të jetë forca e dytë politike në përbërjen e re të KK-së së Bujanocit.
Mitroviqi pret që Bujanoci pas katër viteve të qeverisjes së koalicionit shqiptar të ketë një qeveri multietnike, sepse, siç thotë ai, Medvegja nuk mund të jetë më argument për përjashtimin e serbëve për shqiptarët.
-Pas zgjedhjeve lokale të dhjetorit në komunën e Medvegjës, në pushtet janë edhe shqiptarët dhe ishte rasti i Medvegjës që shërbeu si justifikim për pushtetin njëetnik shqiptar si në Bujanoc ashtu edhe në Preshevë. Tani nuk ka asnjë justifikim të tillë – thotë ai.
Koalicioni rreth SNS-së, gjegjësisht Lista “Aleksandar Vuçiq – Bujanoci nesër” do të presë, shton Mitroviq, që Komisioni Komunal i Zgjedhjeve (KKZ) të shpallë rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve lokale dhe pastaj të fillojë negociatat.
Prioritetet e tyre janë përfundimi i projektit të impiantit të trajtimit të ujërave të zeza, për të cilin shteti ka përgatitur 31 milionë euro, që do të zgjidhë përfundimisht problemet me ujërat e zeza, zgjidhja e deponisë së qytetit dhe problematika urgjente e furnizimit me ujë të komunës.
Fituesi i zgjedhjeve, Fronti shqiptar për Ndryshim, bëri të ditur se pas përsëritjes së zgjedhjeve do të ftojnë edhe listat serbe për të diskutuar për qeverisjen lokale, ndërsa Mitroviq thotë se progresistët me siguri do të përgjigjen nëse marrin ftesë zyrtare.
Megjithatë, ai përsëri theksoi se do të flasë me të gjithë.
Përndryshe, që para zgjedhjeve, shqiptarët janë praktikisht në dy kolona – në njërën është Fronti opozitar, dhe në tjetrën është Partia Demokratike (PD) në pushtet e Nagip Arifit, Partia për Veprim Demokratik (PVD) e Shaip Kamberit dhe Lëvizja për Progres Demokratik (LPD) e Shqiprim Musliut. Përshtypja se përçarja është e patejkalueshme u përforcua pas zgjedhjeve, kur asnjë nga liderët shqiptarë të sipërpërmendur nuk iu përgjigjën thirrjes së Frontit për bisedime për një qeverisje të re.
Arifi, Kamberi dhe Musliu në këto zgjedhje fituan 18 mandate, kështu që u mungojnë të paktën 3 këshilltarë për mazhorancën qeverisëse, edhe pse kanë marrëveshje paszgjedhore.
Fronti për Ndryshim ka 8 këshilltarë, lista progresive ka 7, GQ Dr. Dejan Stojanoviq Meçe ka 5, Romët kanë 2, dhe “Ndryshime tani – për fshatin tonë, për qytetin tonë” ka një këshilltar.
Nëse nuk ka një kthesë të madhe, sipas të cilës Fronti dhe tri partitë e tjera shqiptare i tejkalojnë të gjitha mosmarrëveshjet për hir të një “koalicioni tjetër mbarëshqiptar”, Bujanoci me siguri do të udhëheqë nga një qeverisje multietnike.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *