BUJANOCI PARA FORMIMIT TË QEVERISJES SË RE: SERBËT MALLI MË I KËRKUAR NË TREGUN POLITIKË

Bujanoc, 2.korrik 2024. Për shkak të mospajtimeve të thella të bllokut politik shqiptar në dy pjesë, këshilltarët nga listat serbe janë bërë mall i kërkuar këto ditë për formimin e shumicës qeverisëse pas zgjedhjeve lokale të 2 qershorit në Bujanoc.
Edhe pse të tria listat serbe kanë gjithsej 13 mandate në kuvendin me 41 mandate, balanca aktuale e pushtetit është e tillë që është e vështirë të imagjinohet një shumicë parlamentare pa të paktën një grup serb, me përjashtim të rastit që disa liderë shqiptarë shkelin mbi të gjitha parimet e tyre, por edhe votën elektorale të popullit të tyre vetëm për të qëndruar në pushtet, aty ku kanë qenë për më shumë se dy dekada. Natyrisht, nëse nuk vjen ndonjë haber nga Tirana apo Prishtina, si pas zgjedhjeve të 2020-ës, por nga ajo anë nuk dëgjohet as një pëshpëritje. Në fund të fundit, në këtë moment ka më shumë gjasa të besohet se Serbia dhe Shqipëria do të luajnë finalen e Kampionatit Evropian, sesa që Fronti për Ndryshim (FpN), fituesi i zgjedhjeve me 8 mandate, të formojë shumicën nga njëra anë dhe tri partitë e tjera (LPD, PD dhe PVD) me gjithsej 18, pra pa një shumicë të mjaftueshme për të zbatuar marrëveshjen parazgjedhore për formimin e qeverisë, në anën tjetër. Më në fund, qytetarët e Bujanocit e merituan të marrin një qeveri, emrin e së cilës nuk do ta imponojnë as Tirana, as Beogradi dhe as Prishtina.
Pikërisht për këtë, Shqsiprim Musliu, kreu i Lëvizjes për Progres Demokratik (LPD), partia e dytë nga subjektet shqiptare, me 7 këshilltarë, ftoi për të mërkurën në takim për këtë temë përfaqësuesit e koalicionit rreth SNS dhe GQ Dr. Dejan Stojanoviq.
Ky do të ishte vetëm një takim formal nëse të njëjtën ditë, të mërkurën e 3 korrikut, ftesa për bisedime nuk do të dërgohej në adresat e të gjitha grupeve parlamentare edhe nga Arbër Pajaziti në emër të FpN. Musli e refuzoi ftesën menjëherë, të njëjtën gjë pritet ta bëjnë PVD dhe PD, por serbët e pranuan.
Pasi u përgjigj se nuk do të vinte, Musliu organizoi një takim me të gjithë në të njëjtën ditë.
Matematika paszgjedhore nuk ka qenë kurrë më e komplikuar se pas këtyre zgjedhjeve, sepse qeverisje me serbët (dhe romët, që kanë dy këshilltarë) mund të krijojë FpN-në, por edhe triumvirati që e sundoi këtë qytet pa sukses në 4 vitet e mëparshme – Shqiprimi, Nagipi dhe Shaipi.
Këta dy të fundit, kryetari aktual i komunës, Arifi dhe deputeti Kamberi, përkatësisht me 6 dhe 5 këshilltarë, të cilët janë në pushtet që nga viti 2002, tani mund të presin vetëm rezultatin e bisedimeve të ardhshme, sepse Shqiprim Musli, me 7 mandate, është imponuar si lider i koalicionit të tyre.
Asnjë nga liderët nuk po i zbulon publikisht kartat e tyre, por disa informacione jozyrtare tregojnë se ku mund të shkojnë bisedimet.
Në FpN, e cila përbëhet nga Pajaziti dhe Unioni Demokratik i Shqiptarëve dhe disidentët e PVD-së së Kamberit, të mbledhur në Lëvizjen për Bujanoc, siç dëgjojmë, janë të vendosur që pushtetarët aktualë t’i largojnë nga skena politike dhe nëse duhet paguar me çmim të lartë. Në përkthim, sipas njërit prej skenarëve, qeverisja e ardhshme do të formohej nga FpN me 13 serbë dhe dy romë, mjaftueshëm për një shumicë prej 23 këshilltarësh.
Po ashtu jozyrtarisht GQ-ja i Dejan Stojanoviqit është shumë më afër Frontit se sa grupeve të tjera shqiptare, andaj për portalin tonë thonë se nuk kanë marrë ftesë zyrtare nga Musliu për takim, por janë në pritje dhe do të shqyrtojnë një përgjigje me atë rast, ndërsa Nenad Mitroviq tha të hënën për Bujanovaçken se do të flasë me të gjithë. Gjithsesi, duket e palogjikshme që SNS, si grupi i dytë më i fortë për sa i përket votave të fituara, të dalë në këmbët e një partie me pozitë më të dobët, në këtë rast LPD-së së Shqiprim Musliut.
Natyrisht, nuk duhet bërë profet dhe të merret me mend se gjithçka do të jetë shumë më e qartë të mërkurën e 3 korrikut, pas takimeve në të cilat Pajaziti dhe Muslija ftuan të gjithë.
Së fundi, politika, veçanërisht ajo lokale, është një treg i madh ku zbatohen ligjet e ofertës dhe kërkesës.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *