KAMBERI PËR SREBRENICËN: SERBIA TË BALLAFAQOHET ME KRIMET E BËRA NË EMËR TË SAJË

Bujanoc, 11.korrik 2024. – Me rastin e përvjetorit të krimit në Srebrenicë, më 11 korrik 1995, deputeti i vetëm shqiptar, Shaip Kamberi, njoftoi se së bashku me dy deputetë të tjerë të PAD të Sanxhakut, ka iniciuar një nismë që Kuvendi i Serbisë të miratojë një Rezoluta për dënimin e gjenocidit dhe shpalljen e 11 korrikut si Ditën e Përkujtimit të Viktimave të Gjenocidit. Megjithatë, Kamberi nuk pret që kjo nismë të miratohet, siç ndodhi në tetor të vitit të kaluar kur shumica e deputetëve e refuzuan këtë propozim.
Siç thotë ai, iniciativa është dorëzuar në bazë të Rezolutës 78/282 të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së të datës 23 maj 2024.
Nëse miratohet, shton deputeti, rezoluta përfaqëson një nderim për viktimat, por edhe një detyrim për parandalimin e krimeve të tilla në të ardhmen, që do të përbënte një hap të rëndësishëm drejt drejtësisë, pajtimit dhe respektimit të të drejtave të njeriut në rajon
Megjithatë, ai nuk pret që propozimi të miratohet nga deputetët.
“Duke pasur parasysh se mohimi i gjenocidit dhe krimeve të luftës është bërë kulturë e politikës shtetërore në Serbi, nuk mund të pritet që shumica në Asamblenë Kombëtare ta mbështesë atë. Megjithatë, nisma synon të dëshmojë se ka forca politike në Serbi që kundërshtojnë politikën zyrtare të mohimit të krimeve të luftës, gjenocidit dhe iniciojnë domosdoshmërinë që Serbia të përballet me krimet e kryera në emër të saj. E kam fjalën për forcat politike që mbështesin Rezolutën e OKB-së (78/282 të 23 majit të këtij viti) për gjenocidin në Srebrenicë”, tha Kamberi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *