Saradnja sa pčelarima iz Kumanova

Cilj budućeg partnerstva je rad na zajedničkim projektima kojim će za finansijska sredstva konkurisati kod međunarodnih donatora

BUJANOVAC, 18. novembar 2016. – Predsednici bujanovačkog Pčelarskog udruženja „Polen 2012“ i Udruženja poljoprivednih proizvođača iz Kumanova, Zarije Mitić i Momčilo Trajkovski, u Bujanovcu su potpisali memorandum o prekograničnoj saradnji.

Cilj budućeg partnerstva je rad na zajedničkim projektima kojim će za finansijska sredstva konkurisati kod međunarodnih donatora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zajednički kod donatora

– Naše udruženje je formirano 1996.godine. Okuplja ratare, vinogradare, voćare, veterinare i proizvođače hrane iz Kumanova, Kočana, Kratova i susednih mesta. Sličan memorandum već imamo sa jugozapadnim regionom Bugarske, a saradnju smo ostvarili i sa Slovenijom. Uveren sam da ćemo, povezani na ovakav način, uspeti da zajednički nastupimo kod inostranih finansijera za realizaciju zajedničkih projekata, čime ćemo još više učvrstiti višegodišnje veze dva susedna i tako bliska područja i naroda sa obe strane granice – izjavio je Trajkovski nakon parafiranja memoranduma.
Pčelarsko udruženje „Polen 2012“, uz načelnu podršku pčelarske asocijacije „Apikula“ iz Nesalca, opština Bujanovac, planira prvi korak u okviru tek uspostavljene pregogranične saradnje.
– Planiramo da u januaru 2017. godine, uz pomoć lokalne samouprave, organizujemo međunarodni seminar za pčelarstvo. Među učesnicima ovog edukativnog skupa očekujemo i prisustvo naših kolega iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Kumanova – kaže predsednik PU „Polen 2012“ Zarije Mitić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podrška opštine

Pre potpisivanja memoranduma četvoročlana delegacija iz Makedonije i predstavnici bujanovačkog pčelarskog udruženja posetili su opštinsku upravu, gde su, o mogućim oblicima saradnje, razgovarali sa načelnikom za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Bujanovac Ružicom Anđelković.

 

Sastanku je prisustvovala i samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine mr Snežana Milošević, koja je sa inspektorom ekologije opštine Kumanovo, Bobanom Bojkovskim, razmotrila mogućnosti zajedničkog delovanja na zaštiti biodiverziteta u dolini reke Pčinje.

Takođe, bilo je reči i o ruralnom razvoju, upravljanju prekograničnim vodama i otpadom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *