PORODILIŠTE U PREŠEVU: SAMO ČETIRI BEBE ZA MESEC DANA

 

U Preševu se mesečno rodi 35 beba, a nedostatak operacione sale, pa samim tim i poverenja glavni je razlog što se roditelji i dalje radije odlučuju za Vranje ili Gnjilane

PREŠEVO, 14. avgust  2015 (Bujanovačke) – Za mesec dana od kada je otvoreno, u preševskom vanbolničkom Porodilištu rođene se samo četiri bebe – četiri dečaka, što je daleko od očekivanja.

Dr Mitat Sahiti, direktor Doma zdravlja u čijem je sastavu Porodilište, smatra da to ipak nije malo, ima li se u vidu da je ova ustanova tek počela da radi i da je vraćanje poverenja kod porodilja proces koji će da potraje.

– Četiri bebe za mesec dana nisu malo. Osim toga poznato je da mi u sastavu Porodilišta nemamo operacionu salu, što kod nekih porodilja izaziva opravdani strah – priznaje Sahiti.

Direktor međutim podseća da se u opštini Preševo godišnje rodi između 350 i 420 beba, dakle 30 do 35 mesečno. Svi ti porođaji uglavnom se obavljaju u Vranju i nešto manje u Gnjilanu. On zbog toga ne sumnja da će se, povratkom poverenja, situacija znatno popraviti i da će zaposleni u Porodilištu imati sve više i više posla.

– Mi ovde imamo izuzetno dobre uređaje i opremu, a tri lekara sa pomoćnim osobljem na raspolaganju su porodiljama 24 sata. Osim toga, kada iskrsne potreba, u svako doba imamo podršku četvorice ginekologa iz Vranja sa kojima imamo ugovore – nastavlja direktor Sahiti.

Bilo kako bilo, i nadležni u lokalnoj samoupravi i zdravstveni radnici, proteklih godina su izgradnju Porodilišta stavljali su na vrh liste prioriteta u Preševu.

Porodilište u Preševu je otvoreno 13. jula ove godine, a u njegovu izgradnju država Srbija je uložila 115 miliona dinara, Evropska unija 250.000 evra i Vlada Albanije 50.000 evra.

(R.I.)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *