MLADI SA JUGA SRBIJE NA RATIŠTIMA BLISKOG ISTOKA (3)

 

Na ruku mladima s juga Srbije, Bošnjacima iz Novog Pazara i Kosovarima, ide i informacija koju su mediji preneli pre nedelju dana. Ona kaže da su u vrhu ISIS osmislili, kreirali i postavili „zanimljiv“ sajt na bošnjačkom jeziku, čija su ciljna grupa svi mladi sa područja Balkana. Sajt je zapravo onlajn časopis pod nazivom „Mejsara“, iza kojeg stoji teroristička islamska država.

U tek objavljenom prvom broju se kaže da se „časopis deli u DVD obliku po svim vilajetima islamske države“. U tom, kako autori kažu, dvonedeljnom časopisu „Mejsara“ stoji da nevernici, a to su svi koji nisu deo Islamske države, „čine sve što mogu da utru Alahovo svijetlo, ali to nikada neće moći“.

-O čemu nam to govori? ISIS nije briga samo Sirije, Iraka, Avganistana ili svih Arapa. ISIS je globalni svetski problem. To je globalna pretnja miru na svetu koja se dobro prima među mladima gde god ima pripadnika islama. Utoliko je naše područje za takvu ideologiju pogodno tle, a za nas problem više – završava naš sagovornik u policiji.

 

KO JE FATON JUSUFI

Ovaj mladić iz Bujanovca rođen je u vranjskoj bolnici 24. novembra 1986. godine, u 02,55 časova. Otac mu je jedno vreme bio mesar, a majka domaćica, rodom iz sela Končulj. Faton ima brata koji je nešto studirao. Danas je nezaposlen, a  živi sa roditeljima.

O detinjstvu i školovanju, koje je Jusufi proveo u Bujanovcu, nema posebnih podataka. Posle srednje škole, često je boravio u Prištini i u Tetovu, pa se pretpostavlja da je tamo pokušavao nešto da studira.

Poslednje dve godine u Bujanovcu i na jugu Srbije gubi mu se svaki trag – tvrde u policiji.

 

MLADIĆ IZ TRNOVCA POGINUO U SIRIJI

Muaz Ahmeti (23), iz sela Veliki Trnovac kod Bujanovca, poginuo je u borbama za oslobođenje Sirije.

Porodicu je o smrti Ahmetija obavestio njegov drug sa ratišta, koji je rekao ocu da je Muaz sahranjen u Siriji pošto je stradao u borbama protiv režima Bašara el Asada.

To su jedini podaci koje je porodica saopštila, ne želeći da kaže zašto se Ahmeti pridružio pobunjenicima protiv Asadovog režima.

– Bio je odličan učenik, pohađao je školu u Gnjilanu, a onda upisao univerzitet u Kairu, gde se sa svojim kolegama pridružio borbi svojih istomišljenika. To je bio njegov izbor – rekao je Ahmetijev rođak.

Porodici Muaza Ahmeta u Trnovcu veliki broj prijatelja, rođaka i poznanika izjavilo je saučešće. On je jedini mladić iz Velikog Trnovca koji je učestvovao u sukobima u Siriji. O njemu se u ovom kraju danas govori kao o heroju.

KRAJ

Na fotografiji Muaz Ahmeti

Izvor: Bujanovačke

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *