VANREDNI IZBORI U MEDVEĐI 13. SEPTEMBRA

Do sada liste prijavile četiri političke opcije: Koalicija partija okupljenih oko SNS, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija iz Bujanovca, Grupa građana „Za Gornju Jablanicu“, čiji je osnivač pokojni Drašković i Koalicija dveju partija iz Preševa – Partije za Demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija i Demokarske unije Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua

Za manje od dve nedelje, 13 septembra, u Medveđi će biti održani vanredni lokalni izbori, čime će biti prekinuta politička kriza u toj opštini prouzrokovana iznenadnom smrću predsednika opštine Slobodana Draškovića (52).

Do sada liste prijavile četiri političke opcije: Koalicija partija okupljenih oko SNS, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija iz Bujanovca, Grupa građana „Za Gornju Jablanicu“, čiji je osnivač pokojni Drašković i Koalicija dveju partija iz Preševa – Partije za Demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija i Demokarske unije Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua.

Od 35 odbornika, lista PDD Rize Halimija na prošlim izborima 2012. godine dobila je osam mandata, a u tom paketu i mesta zamenika predsednika opštine i zamenika predsednika SO.

Kako izborne radnje i rokovi teku, očekuje se da izborne liste prijave još neke političke stranke ili grupe građana.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković raspisala je izbore u Medveđi za nedelju 13. septembar. Potom će, na konstitutivnoj sednici SO biti izabrani predsednik Opštine i Skupštine, Opštinsko veće, organi i tela.

Slobodan Drašković, doskorašnji predsednik opštine Medveđa, umro je 23. novembra prošle godine od posledica srčanog udara.

Na mestu predsednika zamenio ga je Dragiša Petrović, koji nije uspeo u zakonskom roku da održi sednicu lokalnog parlamenta, posle čega je Vlada Srbije u Medveđi uvela privremene mere, a za  predsednik Privremenog organa imenovala je dr Nebojšu Arsića. Na poslednjem popisu 2011. godine, Medveđa je imala 7.438 stanovnika, od čega su 28, 7 odsto bili Albanci. Između dva poslednja popisa (2002 – 2011) broj stanovnika u Medveđi je manji za 3.332 ili31 odsto.

R. Irić

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *