EU PROGRES: HUMANITARNI PAKETI ZA IZBEGLICE

PREŠEVO, BUJANOVAC, 22. septembar 2015.  – Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Preševu u ponedeljak je dostavljeno 900 ćebadi, 700 kompleta posteljina i 350 jastuka, dok je prošle nedelje centru isporučeno deset mrežastih kontejnera, rezervoar za vodu i 15 mobilnih toaleta.

Predmeti su dostavljeni u okviru paketa pomoći vrednog blizu 240.000 evra koji su za potrebe preševskog Prihvatnog centra obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

 U PROGRESU navode da će dostavljeni predmeti  pomoći Centru da zbrine najranjivije izbeglice i da ispuni osnovne higijensko sanitarne uslove potrebne za prihvat ljudi poput odlaganja otpada i snabdevanja vodom. Potrebe su identifikovane u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Komesarijatom za izbeglice.  

U okviru istog paketa pomoći, Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa obezbedile sredstva za nabavku kamiona za prikupljanje i odlaganje smeća čijom će isporukom lokalno komunalno preduzeće moći kvalitetnije da održava čistoću u Centru za izbeglice ali i da zadrži zadovoljavajući nivo čistoće u gradu. 

Pružanje podrške preko Evropskog PROGRESa je samo jedan deo pomoći koji evropski donatori upućuju Vladi Srbije kako bi uspešno odgovorila na izazove koji se javljaju kao posledica izbegličke i migrantske krize.

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *