VINSKA DAMA: VINO NE GOJI

Sa druge strane, ne znam da li sam u poslednjih sedam, osam godina uopšte bila bolesna. Sve one kijavice, viroze, gripe raznih papkara i peradije su me obišle. Verujem da i ovo mogu da pripišem vinu, jer svi, ali svi iz mog neposrednog okruženja, a nisu iz vinskog sveta, redovno boluju od sezonskih gripa. U poverenju, prosto mi nekada dođe da izmislim da imam i ja grip ne bi li odmorila par dana

Piše: Đurđa Katić, somelijer

Godinama se spekuliše na temu lekovitog dejstva ali i kalorijske vrednosti vina i uticaja konzumacije istog na zdravlje i «liniju». Do skoro se smatralo da vino «goji» tj. da alkohol generalno goji, ali i da vino ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam.

Nedavno pronađoh članak na ovu temu u jednim londonskim novinama, gde je objavljeno dugogodišnje istraživanje na ovu temu; i nećete verovati do kakvog saznanja sam došla.

Vino ne goji!

Vinske kalorije naš organizam ne prihvata, a smatra se da je ista situacija i za ostala alkoholna pića, samo što se njihovom analizom nisam bavila nešto naročito. Pivo ne spada u ovu grupu.

Kakvo olakšanje. Međutim, moram da vam priznam da se moja kilaža danas u mnogome razlikuje od one pre deset godina. Hm, jedini faktor koji se promenio jeste što je uvedena jedna nova konstanta zvana vino, ali koja je za sobom povukla i gastro princip, pa slobodna sam da verujem da na moju liniju nije uticalo vino već ono što uz vino ide. Nema tu neke velike misterije.

Sa druge strane, ne znam da li sam u poslednjih sedam, osam godina uopšte bila bolesna. Sve one kijavice, viroze, gripe raznih papkara i peradije su me obišle. Verujem da i ovo mogu da pripišem vinu, jer svi, ali svi iz mog neposrednog okruženja, a nisu iz vinskog sveta, redovno boluju od sezonskih gripa. U poverenju, prosto mi nekada dođe da izmislim da imam i ja grip ne bi li odmorila par dana.

Vinske kalorije naš organizam ne prihvata, a smatra se da je ista situacija i za ostala alkoholna pića, samo što se njihovom analizom nisam bavila nešto naročito. Pivo ne spada u ovu grupu

Sve ovo važi ukoliko čovek ima meru. Meru zvanu taman. Ne postoji univerzalna količina vina koja prija svakom čoveku. Svako treba da sluša svoj organizam i u skladu sa tim se ponaša, ne samo kada je vino u pitanju, već an general. Uglavnom se preporučuje jedna do dve čaše vina dnevno, različito muškarcima i ženama, izvedena kao zaključak testiranja na hiljadama ljudi iz nekih drugih delova sveta, a opet različito od njihovih profesija, kilaže, kondicije i načina života.

Ukoliko bi se Srbi uzeli kao uzorak mislim da bi rezultati bili znatno drugačiji. Ne u smislu da bi propisane doze bile veće, možda baš suprotno. Ali naš genotip i genotip nekog stanovnika Amerike, duboko sam uverena, u mnogo čemu su različiti pa tako i potrebe koje imamo jedni i drugi.

Znači, dragi moji, pošto se vino pije viljuškom, vodite računa o manipulaciji viljuškom više nego o čaši.

Vaša Vinska Dama

Foto: www.vino.rs




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *