IZLOŽBA SIMENTALKI: NAJBOLJE GRLO AVDIJA OSMANIJA IZ KONČULJA

 

Mi godinama vodimo veliku borbu za promenu rasnog sastava stoke, jer je samo u Bujanovcu pre 15 godina bilo 21.000 grla krupne stoke, da bi ta brojka prošle godine spala na 8.000 – žali se Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice

BUJANOVAC, LEVOSOJE 27. septembar 2015. (Bujanovačke) – Apsolutni pobednik prve Izložbe krava simentalske rase u Bujanovcu je dvogodišnje grlo vlasnika Avdi Osmanija iz sela Končulj. Osmaniju je pobednički pehar i nagradu od 30.000 dinara uručio Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije.

arifi i Milkovic-Kako neću biti srećan kada imam najbolje grlo u ovom kraju. Ali, mislim da je ovo prilika da pitam sve odgovorne u zemlji zašto je otkupna cena jednog litra mleka od 18 do 22 dinara, a pola litra vode „rosa“ 35 dinara – kaže Osmani.

Na izložbi, koja je održana na seoskom stadionu u Levosoju, nagradu za najbolju junicu dobio je Zoran Trajković iz Svete Petke, za prvotelku Jakup Fejzulahu iz Velikog Trnovca i za staru priplodnu kravu Ismet Iseni iz Nesalca. Krava Ismeta Isenija, stara osam godina, prošle godine je svom vlasniku dala 5.229 litara mleka.

6. ovo su najbolja grla

Vlasnicima ovih krava pripali su pobednički pehari za svoje kategorije i novčane nagrade od po 20.000 dinara. Napokon, nagrada za pet najboljih umatičenih krava, pehar i novčani iznos od 20.000 dinara, pripala je Saši Janjiću iz sela Rakovac.

Vlasnikci izloženih grla, njih 62 za svako od 72 grla, dobili su po 3.000 dinara za tehničke troškove i pravo na jedno osemenjavanje elitnim grlom iz Nemačke.

Veterinarska stanica iz Bujanovca, organizator ove po svim merilima veoma uspešne izložbe, umatičila je do sada 1.320 grla, a u narednoj godini planira da uradi još 647grla.

7.publika

-Mi godinama vodimo veliku borbu za promenu rasnog sastava stoke, jer je samo u Bujanovcu pre 15 godina bilo 21.000 grla krupne stoke, da bi ta brojka prošle godine spala na 8.000 – žali se Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice.

On takođe kaže da je u Srbiji pre 125 godina bilo 1,2 miliona grla krupne stoke, a da ih danas ima svega 250.000, od čega je samo sedam odsto umatičenih. Naravno, do ovakvog, katastrofalnog stanja srpskog stočarstva, dovela je otkupna cena mleka, jer država kod nas još nije uspela da se izdigne iznad nekih klanovskih uticaja, a od toga najveću štetu imaju upravo stočari, koji su često prisiljeni na ovakav režim cena.

-Opština Bujanovac je prošle godine, u razvoj stočarstva i poljoprivrede, plasirala 12 miliona dinara. S obzirom da mi na tom planu postižemo dobre rezultate, što govori i ova izložba, u naredoj godini ta sredstva ćemo povećati ua 20 odsto – obećao je predsednik opštine Nagip Arifi.

Recimo na kraju da je za veštačko osemenjavanje krava u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, Koordinaciono telo za jug Srbije, u poslednjih pet godina uložilo 22 miliona dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *