PRAXIS: NEZAKONITO POSTUPANJE POLICIJE NA PRIMERU ŽENE IZ BUJANOVCA

BUJANOVAC, 7. oktobar 2015. (Bujanovačke) – Zbog nezakonitog postupanja službenika Policijske stanice u Bujanovcu, klijentkinja Praxisa N. R. mesecima nije bila u mogućnosti da prijavi prebivalište – kažu u nevladinoj organizaciji Praxis, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, pružanjem pravne zaštite i javnim zagovaranjem za uklanjanje sistemskih prepreka u pristupu pravima.

Prema izveštaju Praxis-a, N. R. se krajem 2014. godine preselila iz Beograda u Bujanovac gde je zasnovala vanbračnu zajednicu. Shodno tome, obratila se policiji sa zahtevom za prijavu prebivališta na adresi prebivališta njenog vanbračnog partnera. Iako je u ovom slučaju nesporna primena zakonom predviđene mogućnosti prijave adrese prebivališta, policija je usmeno odbijala zahtev N. R, zahtevajući od nje da lažno prijavi prebivalište u Bujanovcu, kao zakupac stana.

S obzirom na to da je policija usmeno odbijala njen zahtev, N. R. je iskoristila mogućnost podnošenja zahteva nadležnom organu putem pošte. Postupajući po zahtevu, Policijska stanica u Bujanovcu je sprovela terensku kontrolu i pozvala N. R. radi davanja izjave u vezi sa podnetim zahtevom, ali nije preduzimala nikakve dalje radnje u postupku.

-Tek nakon što je Praxis ukazao na nezakonito postupanje PS Bujanovac u ovom slučaju na obuci za matičare, zamenike matičara, radnike centara za socijalni rad i policijskih uprava Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, održanoj 12.6.2015. godine u Pirotu, kao i nakon dodatnih konsultacija policijske službenice sa Praxisom, Policijska stanica u Bujanovcu je konačno odobrila prijavu prebivališta N. R.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *