TUŽILAŠTVO: Saslušani osumnjičeni navijači

Osumnjičeni nisu saslušani pred Višim javnim tužilaštvom i nije im je određen pritvor, već će se prema njima sprovesti redovan krivični postupak –  stoji u informaciji Višeg javnog tužilaštva u Vranju.

BUJANOVAC, 15. oktobar 2015. (Bujanovačke) – Protiv 12 lica iz Bujanovca i okoline, Policijska uprava u Vranju podnela je Višem javnom tužilaštvu krivične prijave zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

U informaciji koju je medijima dostavila Leposava Jovčić, portparol Višeg javnog tužilaštva u Vranju, stoji da su krivičnom prijavom obuhvaćeni: E.A. iz sela Samoljica, A.F. iz sela Samoljica, I.A iz Velikog Trnovca, Š.E. iz Velikog Trnovca, I.L. iz Bujanovca, H.D. iz Velikog Tnovca, B.V. iz Bujanovca, Z.A. iz Bujanovca, B.D. iz Samoljice, Z.A. iz Bujanovca i R.A. iz Bujanovca.

Osumnjičeni nisu saslušani pred Višim javnim tužilaštvom i nije im je određen pritvor, već će se prema njima sprovesti redovan krivični postupak –  stoji u informaciji Višeg javnog tužilaštva u Vranju.

Ovih 12 osoba, kako stoji u policijskoj prijavi, deo se veće grupe građana albanske nacionalnosti koji su, prilikom proslave pobede fudbalske reprezentacije Albanije, u nedelju 11. oktobra uzvikivali „ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“.

Za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zakonom zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Nebojša Stefanović, ministar policije saopštio je danas da je deset osoba privedeno na razgovor u policiju. U ponedeljak, dan posle utakmice Policijska uprava Vranje je po nalogu Višeg tužilaštvapodnela krivičnu prijavu protiv NN počinilaca ili više njih zbog sumnje na krivično delo podstrekivanje nacionalne, verske i rasne mržnje posle utakmice u kojoj je fudbalska reprezentacija Albanije pobedila sa 3:0 Jermeniju i ostvarila istorijski uspeh plasmanom na Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Posle utakmice, grupa od nekoliko stotina navijača Albanije skandirala je u centru Bujanovca “ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *