Vučić želi razgovor sa Albancima juga Srbije

Uvek smo spremni da razgovaramo, što pre to bolje. Ako me pitate za moje učešće, ja sam uvek spreman. Za sve ono što ne ruši državnost Republike Srbije mi smo spremni da razgovaramo

BUJANOVAC. 23. novembar 2015. (Tituli, Bujanovačke; foto Tanjug) – Integraciju albanaca u državnim organima Srbije, osim lidera Preševske Doline, podržava i predsednik vlade  Aleksandar Vučić – piše portal na albanskom Titulli.com.

Aleksandar Vučić ocenio je prošle nedelje u Bujanovcu da je integracija Albanaca u državne organe Srbije veoma važna. Vučić nije izgledao puno informisan oko ovog pitanja, ali je izrazio spremnost za razgovore.

-To je vrlo ozbiljno pitanje. Nisam siguran da je to sasvim tako, ali ako ste u pravu, potpuno sam spreman da radim i da sarađujem sa vama po tom pitanju, i da na ozbiljan način učestvujem u tome. U potpunosti sam spreman. Ne samo ja kao predsednik vlade, već i svi moji saradnici – bio je odgovor Aleksandra Vučića na pitanje o integraciji Albanaca, izveštava Titulli.com.

Punu integraciju, Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe su 2013. godine postavili kao prvu tačku u planu od sedam tačaka za razgovore sa Vladom Srbije.

Ovi razgovori su prekinuti, međutim spremnost za nastavak su izrazili Albanci, Koordinaciono telo, a sada i srpski premijer.

 

Premijer Srbije je rekao da je spreman i za nastavak razgovora srpske vlade i albanskih lidera Preševske doline, o planu od sedam tačaka, gde je prva tačka puna integracija Albanaca u državnim institucijama.

-Uvek smo spremni da razgovaramo, što pre to bolje. Ako me pitate za moje učešće, ja sam uvek spreman. Za sve ono što ne ruši državnost Republike Srbije mi smo spremni da razgovaramo – odgovorio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, na pitanje novinara portala Titulli.com o nastavku razgovora.

Takođe i Albanija podržava integraciju Albanaca Preševske Doline u državnim institucijama Srbije i zalaže se za nastavak razgovora.

Poslanik Skupštine Albanije, Alfred Peza, tokom boravka u Bujanovcu i Preševu, rekao je „Albanci Preševske doline dobiće više prava integrisani, jedinstveni i svakim danom većom podrškom vlade Albanije“.

-Integracija Albanaca u integracione tokove Srbije je deo velikog procesa, našeg velikog nacionalnog projekta, ujedinjenje svih Albanaca  u Evropskoj uniji – rekao je Peza, koji je posetio Preševsku dolinu u svojstvu predsedavajućeg delegacije poslanika albanskog parlamenta.

Albanci Preševske doline, prema rečima Peze, mogu mnogo da dobijaju i od unapređenja odnosa između Albanije i Srbije, dobrosusedskih odnosa, koje su uslov za evropske integracije u regionu.

-Unapređenjem ovih odnosa, najviše mogu dobiti Albanci Preševske doline, jer su dve zemlje u procesu evropskih integracija, a rešenje problema nacionalnih manjina u zemljama članica EU se radi na osnovu jansih regulatora. Kao takva Srbija biće primorana da što više unapređuje i poštuje prava koja pripadaju Albancima ovog regiona – rekao je Peza za naš portal.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *