VRANJSKE STARLETE: Puk vojske za telefon

 

Na njihovim profilima sa po dve hiljade i više prijatelja dominiraju selfiji iz solarijuma, vranjskih kafana, grčkih letovališta i ređe evropskih prestonica. Statusi su inspirisani umetnošću Marine Tucaković, a često se tu nađu i prozivke. Usmerene drugim devojkama, logično. Ove Vranjanke muškarci sa kojima smo pričali vide kao lokalne starlete

First thing first, nije starleta sve što hoda na dve noge, ženskog je pola, dobro izgleda i često izlazi. Nije novost ni da se u sredinama sa palanačkim mentalitetom, koliko god sad Vranje imalo stanovnika, kao takve etiketiraju devojke koje zbog izgleda i autfita zapadaju za oko svakom strejt muškarcu. Da se razumemo, nazivanje neke devojke starletom ne bi uopšte trebalo da sa sobom nosi negativan kontekst. Naprotiv, samo poreklo reči odnosi se na zvezdu u usponu na lokalu ili šire. Po samoj definiciji u pitanju je filmska ili pozorišna glumica koja igra sporedne uloge, mlada i perspektivna, šarmantna, talentovana i sa dosta potencijala. U tom smislu, od lokalnih poznatijih devojaka, starletama bi mogle da se nazovu glumice Jelena Asanović i Aleksandra Manasijević. Na primer.

 

Ove devojke nemaju neki „egzotični“ nadimak, mada se tu nađe poneka „blondi“ ili „stefi“. Na njihovim profilima sa po dve hiljade i više prijatelja dominiraju selfiji iz solarijuma, vranjskih kafana, grčkih letovališta i ređe evropskih prestonica. Statusi su inspirisani sabranim (ne)delima Marine Tucaković

Međutim, srpsko društvo je prihvatilo ovaj pojam kao zajednički naziv za sve devojke koje su popularne, a ničim se u životu konkretno ne bave. Dobro, fotografišu se za muške časopise ili učestvuju u rialiti programu, možda ubodu nekog poznatijeg dečka ili pak snime video u kućnoj varijanti čiji je sadržaj za starije od 16 godina. Ovo, svakako ne odgovara pravom značenju, ali je upravo to neki profil devojke koji se pojavi u glavi prosečnog Vranjanca mlađeg od 30 godina kada ga upitate „Ko su vranjske starlete?“
Sproveli smo anketu na fejsbuku, kao što je već rečeno, razgovarali smo sa momcima iz Vranja. Rezultat je sledeći: pun inboks linkova profila devojaka koje su označili kao popularnim u Vranju i na društvenim mrežama, te ih nazvali vranjskim starletama. Većini smo poslali zahteve za prijateljstvo i pitali ih da sarađuju sa nama, međutim, nijedna nije bila naročito oduševljena činjenicom da ih ovako etiketiraju. Da su bile utčive, ne može se poreći. Ili je iza njih ostalo samo jedno “seen”.

Ove devojke nemaju neki „egzotični“ nadimak, mada se tu nađe poneka „blondi“ ili „stefi“. Na njihovim profilima sa po dve hiljade i više prijatelja dominiraju selfiji iz solarijuma, vranjskih kafana, grčkih letovališta i ređe evropskih prestonica. Statusi su inspirisani sabranim (ne)delima Marine Tucaković, a često se tu nađu i prozivke. Usmerene drugim devojkama, logično. Neke od njih studiraju „ozbiljne“ fakultete, pravo, medicinu, kriminalistiku. Ali većina ne studira. Jer i nema dovoljno godina. Da, većina devojaka koje momci etiketiraju kao starlete je mlađa od 20 godina. Na naslovnim fotografijama su motivacione poruke koje vrište: ja želim da luksuzno živim (čitaj letujem na Lefkadi) samo zato što dobro izgledam ili su tu pak fotografije njihovih zadnjica ili dekoltea. One takođe motivišu.
– Mačke otišli vam fudbaleri kome ćete sada da prenosite kondilome? – jedna od njih koristi sve lepote slobodnog izražavanja na internetu.
Statistikom rasprostranjenosti polno prenosivih bolesti se sada nismo bavili.
Postavljanje slika autfita i selfija sa punom šminkom preko vikenda je jednostavno neizbežno. Kao i raznoraznih citata kojima pokušavaju da naprave imidž jake i nezavisne devojke, drugačije od ostalih. Iskusne kada je seks u pitanju, a opet čedne i primerne. Čist nadrealizam.
Frizeri, kozmetičari, šminkeri, masažeri. Idealan izvor informacija o popularnim devojkama. Vranjskim starleticama.
– Što bi moja baba rekla, jedna devojka, ma devojčica, spremna je da istrpi ceo vojnički puk na sebi zarad jednog telefona. – kaže naša sagovornica, kozmetičarka.
To je meni tužno, dodaje, ne mogu da ih osuđujem jer su to devojčice koje nemaju pojma ni o čemu. Ja sam sa 16 godina čitala Hari Potera i čekala da mi simpatija odgovori na poruku. Što bi i one trebalo da rade.
Kada pogledate njihove profile, sve izgleda nabudženo i bezobrazno, a kada popričate malo sa njima vidite da često nije tako. Kod naše sagovornice na šminkanje često dolaze devojke od 16, 17 godina koje su nesigurne i nezadovoljne svojim izgledom. Za njih je činjenica da ih neko želi u seksualnom smislu, potvrda da su lepe.
A kada jednom sebe uvere, na bilo koji način, da su lepe, onda mogu da krenu u ozbiljnije vode starleta. U onom pravom, u Srbiji prihvaćenom smislu.

Sanja Petrov (Vranjske)

Foto: FB profil Vranje noću




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *