Mitrović: Rano je za priču o jedinstvenoj listi

Najidealnija bi bila jedna lista, jer ne bi imali odliv nijednog glasa, ali ukoliko ne može jedna lista, onda bar da se ukrupni politička scena da te liste koja se budu kandidovale na lokalnim izborima sve prođu izborni cenzus

BUJANOVAC, 11. decembar 2015. (Titulli, Bujanovačke) – Nenad Mitrović, poslanik SNS u parlamentu Srbije, priča o integrisanju Albanaca u državnim organima, udžbenicima na albanskom jeziku i ekonomskom razvoju regiona.

 Da li će Srbi u Bujanovcu izaći sa jedinstvenom izbornom listom?

– Ja mislim da je suviše rano da govorimo o tome da li će Srbi izaći na jednoj izbornoj listi. Ono što je neminovno kod nas Srba, i kod srpskih političkih stranaka je svakako da ukrupnimo političku scenu. Imali smo izbore 2012. godine. Na tim izborima četiri srpske izborne liste nisu prošle cenzus, tako da smo imali odliv 2.200 srpskih glasova. Nisu krive albanske partije koja su dobile te glasove, jer znate svaka partija koja ne prođe izborni cenzus, njihovi glasovi idu na partije koje su prošle cenzus. Ali smo mi Srbi do 2012. kada smo imali 17 odborničkih mandata pali 2012 godine na 11. Mislim da iz tog razloga treba da ukrupnimo političku scenu sa srpske strane. Najidealnija bi bila jedna lista, jer ne bi imali odliv nijednog glasa, ali ukoliko ne može jedna lista, onda bar da se ukrupni politička scena da te liste koja se budu kandidovale na lokalnim izborima sve prođu izborni cenzus

mitrovic-vucic

a se nadam da će u budućem periodu tako da ostane, s obzirom da je ideja Srpske napredne stranke (SNS) da i posle narednih lokalnih izbora imamo multietničku vlast u opštini Bujanovac

Titulli: Kako ocenjujete trenutno političko stanje u opštini Bujanovac i albansko – srpske odnose u ovoj opštini?

-Političko bezbednosna situacija u našoj opštini je stabilna iz razloga što imamo formiranu lokalnu koaliciju po principu multietničke vlasti, što znači da u lokalnoj vlasti učestvuju i srpske i albanske partije. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je politička situacija u našoj opštini stabilna. Ja se nadam da će u budućem periodu tako da ostane, s obzirom da je ideja Srpske napredne stranke (SNS) da i posle narednih lokalnih izbora imamo multietničku vlast u opštini Bujanovac. Znate, politička stabilnost je ključ, pre svega za ekonomski razvoj. Bujanovac spada u 45 najnerazvijenih opština u Srbiji, i ukoliko želimo da pričamo o radnim mestima, ukoliko želimo da pričamo o ekonomskom razvoju, moraćemo da imamo političku stabilnost koja nam je preko potrebna.

Kako ocenjujete rad lokalnih vlasti, jer imamo optužbe opozicije o nepravilnostima u budžetu prema Izveštaju Državne revizorske institucije?

– Svakako da je SNS deo lokalne koalicije, ali odbornici SNS-a nisu uvek glasali za predloge partnera. Da li je lokalna samouprava, odnosno koalicija na vlasti mogla da uradi nešto više – jeste, da li je mogla da uradi nešto bolje – jeste, To što se tiče izveštaja Državne revizorske institucije (DRI), ja sam kao narodni poslanik dobio taj izveštaj u Skupštini. Odbornici lokalne samouprave su takođe imali priliku da dobiju taj izveštaj. To što se kaže u tom izveštaju je tačno, ima nekih stvari koje su odrađene pogrešno, ja se nadam da će preporuke DRI od strane lokalne samouprave da budu sprovedene. Smatram da sve to što je urađeno, a nije u skladu sa zakonskim propisima treba da se uskladi sa zakonskim propisima.

 Pošto ste dugo u politici, i naravno dugo se priča o integrisanju Albanaca u državnim organima, šta mislite o tome kao poslanik partije koja je na vlasti u Srbiji?

– Svakako da je potrebna integracija Albanaca u državnom sistemu Srbije, a ta integracija se zagovara duži vremenski period unazad. Međutim, ja imam utisak da i Albanci na neki način nisu do kraja zainteresovani za integrisanje u državni sistem. Međutim, ono što je dobro to su razgovori koji treba da se vode oko ovih sedam tačaka u razgovorima između Albanaca i Vlade Srbije. Mogu da kažem da je to jedan okvir o kome može da se razgovara, iz razloga da je vlada prihvatila taj plan od sedam tačaka. Takođe su sve političke stranke sa teritorije juga Srbije, mislim na albanske političke stranke, potpisale taj plan, takođe imamo podršku međunarodnog faktora za plan, i mislim da je to jedini okvir o kome možemo da vodimo razgovore sa albanskom nacionalnom manjinom. Imamo problema, ne kažem da nemamo. Evo imate prilike da vidite da su udžbenici sa prostora Kosova i Metohije stoje na carinskom terminalu u Preševu. Svakako da nije dobro što je tako urađeno, ali smatram da su i albanski lideri sa juga Srbije znali da ne mogu da uvezu udžbenike sa prostora Kosova i Metohije. Naši zakoni predviđaju da svaka nacionalna manjina koja živi u Srbiji, pa i albanska nacionalna manjina, može da uveze udžbenike samo iz matične zemlje odakle dolazi ta nacionalna manjina. Tako da mi nemamo nikakav problem da se udžbenici uvezu iz Albanije jer je Albanija matična zemlja albanske nacionalne manjine, i naravno da ti udžbenici mora da se usklade sa programom ministarstva prosvete R. Srbije.

vucic-bujanoc-4

Ja mislim da bi i moje kolege koji vode albanske političke partije morali da pričaju istinu svojim građanima. Najlakše je da dođete i da kažete svojim građanima ono što vama odgovara i ono što će vama kratkoročno da donese političke poene

Ali mogu i sa Kosova ako se o tome dogovore u Briselu?

– Moramo da kažemo za radi istine, javnosti i naših građana da nikakav dogovor u Briselu nije postignut vezano za uvoz udžbenika sa prostora Kosova i Metohije, a za potrebe albanske nacionalne manjine na jugu Srbije. Ja mislim da bi i moje kolege koji vode albanske političke partije morali da pričaju istinu svojim građanima. Najlakše je da dođete i da kažete svojim građanima ono što vama odgovara i ono što će vama kratkoročno da donese političke poene. Međutim, mi moramo da se bavimo dugoročnim stvarima, moramo da dugoročno razmišljamo upravo o onome što smo u početku razgovora rekli, a to je ta politička stabilnost. Ako hoćemo da imamo političku stabilnost, moramo da da bavimo istinom, ne smemo da pričamo neistinu našim građanima.

Što se tiče ekonomskog razvoja, kad možemo da očekujemo neku stranu investiciju u opštini Bujanovac?

– Ja se nadam da ćemo vrlo brzo imati razgovore sa nekim potencijalnim investitorima što se tiče našeg privrednog potencijala u opštini Bujanovac. Moram samo na početku da vam kažem da je izuzetno dobra stvar što nam Koridor 10 prolazi kroz opštinu. Vođeni su razgovori vezano za neke naše privredne subjekte koji su trenutno u stečaju ili u nekom drugom statusu. Ono što svakako ne valja to je da nam te fabrike ne rade. Mi smo sad imali pokušaj za Jugokop. Vodimo razgovore sa ljudima iz Italije, koji su zainteresovani za pokretanje procesa proizvodnje u toj klaničnoj industriji. Videćemo kako to možemo da uradimo, s obzirom da je ta fabrika trenutno u stečaju. Imamo i neke zakonske regulative koje nas možda u određenom momentu usporavaju da nešto uradimo, ali ako se potrudimo i ako zajednički neke stvari preduzimamo, onda svakako rezultati će biti neizostavni.

 
3 thoughts on “Mitrović: Rano je za priču o jedinstvenoj listi

  1. Marko

    Seljaka iz Ksevicu mozete da plujete,omalovazavate i vredjate ali jedno je istina-trenutno je najjača politicka licnost u Bujanovcu i za narednih par godina nece biti boljeg.Nije premijer dolazio za mesec dana dva puta u Buj.zbog LOKALNIH VELIKANA-Arsica,Pavlovica,Andjelkovica,Milkovica…vec zaslugom Mitrovica.To sto je on do sada politički dostigao bice san vecine.Slobodno pljujte po njemu jer on je ipak samo seljak iz Krsevicu.

    Reply
  2. Milan

    Bespredmetno je pitati gospodina Nenada „putnog troška“ Mitrovića bilo šta što ne spada u domen njegove ekspertize.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *