Nenad Mišić: Bujanovačka fudbalska čuda

BUJANOVAC, 18. decembar 2015. (Fudbalska zona, Bujanovačke) – Kada je sa 14 godina, daleke 1979, zaigrao za selekciju pionira Regiona istočne Srbije, na „Marakani“ u Beogradu,  zajedno u ekipi sa Draganom Stojkovićem Piksijem, sve je nagoveštavalo da su se pred njim otvorili svetli fudbalski putevi. Kasniji nastupi u omladincima bujanovačkog BSK-a potvrdili su raskošan talenat vižljastog i prgavog fudbalera, koji bi, kako su tada procenjivali njegovi učitelji „bio gotovo savršen, da nije te neozbiljnosti u njegovom pristupu igri i ponašanju…

Znao je Nenad Mišić, a to se dugo prepričavalo u ovdašnjoj fudbalskoj javnosti, da u toku utakmice predribla kompletnu protivničku odbranu, uključujući i golmana, stane ispred prazne mreže i umesto da gurne loptu u gol, vrati je saigračima! Da li ga je takvo ponašanje udaljilo od nastupa za prvi tim i logično očekivanog napredovanja u karijeri, ili je u pitanju bio splet drugih okolnosti tek, nestao je sa bujanovačke fudbalske scene, da bi se na nju vratio 37 godina kasnije!?

Dugove koji su neki pre nas napravili, dolaze nama na naplatu. A niko da pomogne. Svi kao da su digli ruke od nas. Nekada im je fudbal bio važan, danas ih se ne dotiče. Okreću glavu. Organi zone samo bi da naplate ono „njihovo“. Baš ih briga za naše probleme. Kao da se fudbal igra zbog njih i za zadovoljenje njihovih potreba

I danas kao 51-godišnjak, nastavlja da iznenađuje svoje sugrađane, pa je tako postao najstariji aktivni fudbaler u Srbiji. Na nekoliko prethodnih utakmica (na strani) našao se u startnoj postavi, zajedno sa dečacima, 16-godišnjacima: Pavlovićem, Svetozarevićem i Zdravkovićem, čiji je zbir godina manji za tri od njegovih. Neverovatno ali istinito. Mišić opravdanje za svoje nastupe „kad im vreme nije“ nalazi u činjenici da je „sramota da ekipa nastupi sa manjkom fudbalera na terenu“. A BSK ih retko kada ima više od 11. I sportski direktor „uskače“.

–Može BSK da postupi i drugačije, da počne utakmicu sa 8-9 fudbalera, a kad protivnik započne goleadu iscenira prekid. Kao neke druge ekipe. Može i da ne otputuje na utakmicu, da uštedi neki dinar, para ionako niotkuda. Može i da odustane od takmičenja… Može, ali ne želi. Želi da do kraja odigra i ponaša se fer i korektno – kaže Mišić.

A da li se drugi tako  ponašaju prema BSK-u?!

– Ma kakvi – odsečno odgovara – lako je iživljavati se na slabijem od sebe. Doživljavamo neprijatnosti i ponižavanja od dole do gore.

bsk

Pre dve godine prihvatio je bez dvoumljenja funkciju predsednika FK BSK, kada to, u situaciji potpune besparice,  niko nije hteo. Uspeo je da sačuva klub, iako su u tako nešto  verovali malobrojni, on i nekolicina oko njega. A kada je klub preživeo tu sezonu, sledeću je ustupio nekom novom rukovodstvu. Činilo se da je pobedu odnela njegova porodica koja se teško mirila sa činjenicom da u „taj BSK unosi preterano mnogo sebe i ne mala finansijska sredstva. O nerviranju da se i ne govori…

-Dugove koji su neki pre nas napravili, dolaze nama na naplatu. A niko da pomogne. Svi kao da su digli ruke od nas. Nekada im je fudbal bio važan, danas ih se ne dotiče. Okreću glavu. Organi zone samo bi da naplate ono „njihovo“. Baš ih briga za naše probleme. Kao da se fudbal igra zbog njih i za zadovoljenje njihovih potreba! Na utakmice koje igramo kod kuće šalju nam delegata iz Pirota, sudije iz Niša, samo da su što udaljeniji od Bujanovca.  A njihovi troškovi „glava boli“. I, ko zna zašto, sudijska trojka naplaćuje isti iznos. Kao da pomoćnici ne trče samo na jednoj polovini fudbalskog terena, za razliku od glavnog sudije. I, zašto ne reći – vidljivo nas ignorišu, kao da nas otpisuju pre nego utakmica počne. Ne sviraju očigledne prekršaje u našu korist, kaznene udarce, protivničkim ekipama previđaju mnogo što-šta. I mi sve trpimo i nastavljamo dalje – ogorčen je.

Teško je reći hoćemo li se izvući iz ovog ambisa. Možda će nas zbog nekih dugova kazniti oduzimanjem bodova koje nemamo. Hoću da budem optimista i verujem u „bolje sutra“, jer danas, umesto da slavimo sedam decenija postojanja kluba, služimo kao predmet ismejavanja

Kada je na kraju prošle sezone BSK ispao, a zatim administrativnim putem zadržan u istom rangu takmičenja, Mišić se ponovo aktivirao. Ovoga puta ulogu predsednika, koju ponovo niko nije hteo, prepustio je Draganu Videnovu, a on se zadovoljio mestom sportskog direktora kluba, ma šta to značilo u  ovdašnjim fudbalskim okvirima. Ali, i na ovoj funkciji je glavni „kormilar fudbalskog broda“ koji, nažalost, nezaustavljivo tone. U prethodnih 14 odigranih prvenstvenih kola u zoni Jug, u kojoj se takmiči, BSK, nekada prepoznatljivo fudbalsko ime na „južnoj pruzi“,  jedini je tim bez bodovnog učinka. Sa nula bodova i gol razlikom od minus 56 golova (10:66), iliti 4.4 primljenih golova po utakmici, Bujanovčani su apsolutni rekorderi u negativnom smislu i jedini su tim u svim rangovima takmičenja u Srbiji sa takvim „učinkom“.

– Teško je reći hoćemo li se izvući iz ovog ambisa. Možda će nas zbog nekih dugova kazniti oduzimanjem bodova koje nemamo. Hoću da budem optimista i verujem u „bolje sutra“, jer danas, umesto da slavimo sedam decenija postojanja kluba, služimo kao predmet ismejavanja. A to smo najmanje zaslužili. Samo želimo više poštovanja i reazumevanja. A ako „stignu“ pare – ostajemo u Zoni. Jer, sa paramo se može sve. U startu dobijaš na ugledu (!).  Dovešćemo pojačanja za prolećnu sezonu, krenućemo sa pobedama, i tada neće biti potrebno da ja igram. Okačiću kopačke o klin, definitivno – zaključuje sportski direktor i najstariji aktivni fudbaler na terenima u Srbiji Nenad Mišić.

 
4 thoughts on “Nenad Mišić: Bujanovačka fudbalska čuda

 1. ALEKSANDAR D. POPOVIC

  Izvinjavam se Misicu. Moj komentar se odnosio na nesporazume koji proizilaze oko formiranja jedinstvne izbone liste. Sto se tice BSK-a zao mi je sto je u takmicarskom delu pao na najnize grane u poslednjih 50-60 godina. Znam da je osnovni razlog nedostatak sredstava. Ali kako i da ima dovoljno sredstava, kada se i onako mala raspodeljuju po politickoj i nacionalnoj osnovi. Gledam u budzetu opstine da svako selo ima grdan broj ekipa, pa cak i ekipa koje se ne takmice u Srbiji. Sa takvim megalomanskim pristupom i rasplinjavanjem i onako malih sredstava se ne moze postici zadovoljavajuci rezultati. Kako u politici tako i u sportu pametnim pristupom se moze postici mnogo vise. Zar ne vidite sta radi Radnik iz Surdulice, koji je bio u rangu takmicenja sa nasim BSK-om.

  Reply
 2. ALEKSANDAR D. POPOVIC

  Uz izvinjenje Misicu, ovaj komentar se odnosi na neslogu u srpskom korpusu oko formiranja jedinstvene liste za predstojece izbore. Sto se tice fudbala u Bujanovcu sadasnja situacija u ovom sportu je katastrofalna. U moje vreme BSK je igrao sa mnogo jacim protivnicima, ali nikada nije doziveo ovakav debakl. To izmedju ostalog pokazuje da raspodela i onako malog nivoa sredstava iz bujanovackog budzeta za sport se raspodeljuje po politickoj i nacionalnoj liniji, jer koliko vidim iz budzeta se finansiraju neki sportovi koji nemaju nukakvu perspektivu i koji se cak i ne takmice u Srbiji vec negde drugde, i kao da neki delovi opstie nisu sastavni deo ove drzave.

  Reply
 3. ALEKSANDAR D. POPOVIC

  Господо, видим да се понавлја иста ситуација као на прослим иѕборима када је ѕбог исте ситуације иѕгублјено 7 одборницких места. Ви у странкама не ѕаборавите да ви представлјате лјуде који гласају ѕа вас, а не да ви владате него да водите српски корпус ка обеѕбедјенју болјег ѕивота ѕа насунас младост. Ако млади не стекну васу поуѕданост ѕа оно ѕа ста се борите и у оваквој неслоѕи неце ни гласати ѕа вас. Ви преставлјате насе градјане и они морају да имају васе поверенје а ако га немају бицете непотребан прирепак у локалном одлуциванју као сто је ситуација данас а то је равно пораѕу. Ѕато јос једном ПАМЕТ У ГЛАВУ, А НЕ БОРБА ЅА ВЛАСТ: ДОГОВОР КУЦУ ГРАДИ.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *