Bujanovačka čaršija (3): Zgrada haćumeta – upravna zgrada

Bez obzira što je  tako dugo služila narodu, bez milosti je srušena 1978. godine iako je bila u dosta dobrom stanju i mogla još dugo da služi

Piše: Džahid Ramadani

Nekoliko koraka od Turske škole Ruždije, u pravcu centra, nalazila se najveličanstvenija i najznačajnija zgrada bujanovačke čaršije, Hükümet konagı-Upravna zgrada. Septembra meseca 1897. godine iz prestonice je, sedištu kosovskoga vilajeta, stigla lepa:“Da se u novim centrima nahija izgrade  Hükümet konagı-Upravne zgrade(Osmanliarsiv belgelerinde Kosova vilayeti).

skica hacumet

Za ove objekte državne adminitracije napravljena je jedinstvena skica.  I u Bujanovcu, koji je pripadao Kosovskom vilajetu, kao i u drugim centrima gde nisu postojale,  izgrađene su nove Upravne zgrde. Ova zgrada bila je najdominantniji objekat bujanovačke čaršije. Ispred zgrade, na direku (gredi) visio je fenjer koji je svetleo preko cele noći. Zgrada Hućumeta bila je ograđena lepom metalnom ogradom. O izgradnji i postojanju zgrade Hućumeta Jovan Hadživasiljević zapisuje: ”U Bujanovcu je podignut veliki broj dosta lepih kuća  i javnih zgrada. Postoje lepe i od tvrdog materijala zgrda za hućumet i tursku produženu školu (ruždije)”. On još navodi: ”Ima 15 godina kako je Bujanovac postalo varošica, midara je dobio 1901.” (To znači da je Bujanovac dobio mudira, upravitelja, direktora nahije).

I u Bujanovcu, koji je pripadao Kosovskom vilajetu, kao i u drugim centrima gde nisu postojale,  izgrađene su nove Upravne zgrde. Ova zgrada bila je najdominantniji objekat bujanovačke čaršije

Moj pokojni otac Enver Ramadani, poznati krojač i trgovac u Bujanovcu (1920-1983) mi je pripovedao da je tokom kraljevine Jugoslavije u zgradi hućumeta bila smeštena opština Bujanovac. Zbog finansijskih zloupotreba i pljačke opštinske kase, tadašnji predsednik opštine Jovan Vane Karadžić, da bi uništio finansijsku dokumentaciju i ostala validna dokumenta o pljački, zapalio je opštinsku zgradu. Dokumentacija je sva u požaru izgorela, ali objekat je ostao. Tokom bugarske okupacije (1941-1944) u istoj zgradi bilo je smešteno Oколийско начелство-sreska (okružna) uprava. Posle Drugog svetskog rata  objekt je služio kao zgrada opštine Bujanovac. Izgradnjom sadašnje zgrade Opštine Bujanovac, stari objekat je postao ambulanta. Dugo godina posle preseljenja opštine u novi objekat, zgradu su građani Bujanovca zvali ”stara opština”, a najstariji  zgrada hućumeta. Jedno vreme zgradu je koristila i Ekonomska škola. Od 1970. godine zgrada je data na upotrebu Osnovnoj školi na albanskom jeziku. Te godine krenula je prva generacija učenika  viših razreda na albanskom jeziku. Kako je meni, sa kolegama nastavnicima Raifom Sejdiuom i Saćipom Saćipijem, pripala čast da vodim  prvu generaciju viših razreda  i radim u tom objektu,  sećam se da se zgrada  sastojala od 8 odeljenja i pomoćnih prostorija. Bez obzira što je  tako dugo služila narodu, bez milosti je srušena 1978. godine iako je bila u dosta dobrom stanju i mogla još dugo da služi.

NASTAVLJA SE

dzaja1

BELEŠKA O AUTORU: Džahid Ramadani, pesnik, publicist,  prevodilac ,dugo se bavi pisanjem na srpskom ,albanskom i turskom jeziku. Maja ove godine je objavio zbirku pesama na albanskm jeziku BUJANOCI KRENARIA IME-BUJANOVAC,MOJ PONOS. U svojim pesmama i proznim tekstovima sa puno ljubavi  i topline opisuje Bujanovac, njegove ljude i događaje. Iz njegovog bogatog opusa čitaćete u nastavcima o BUJANOVAČKOJ ČARŠIJI, znamenitim objektima u kojima se odvijao život ovog grada: Stara opština, Turska Škola, Srpska škola (sačuvana), Lekovitoj moći Bujanovačke-Karaman banje. O čuvenom Bilač hanu, o Škodrinoj kući u Starcu, o Albanskom ustanku u Vranjskom pašaluku… O najpoznatijim bujanovačkim trgovcima i zanatlijama koji su bili oličenje ovoga grada: Nikoli Laziću, Božinu Popoviću-Žiki Karči, Dimi Dodiću Baronu… .Prikupljaju se podaci o Josifu Timiću, Dinetu Timiću, Dajči Ćebapčiji, Mulla Hasanu,Mehmedu Čorovinji, Zejni Šoferu i dr.

 

 

 




2 thoughts on “Bujanovačka čaršija (3): Zgrada haćumeta – upravna zgrada

    1. Džahid

      Hvala lepo na javljanju.Najlepše fotografije iz mojih mladalačkih dana, za l.kartu,index i dr.su mi drage uspomene,vrsnog majstor branka,koga nećemo dozvoliti da se zaboravi!
      S poštovanjem,
      Dž.R.

      Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *